Svenska Vegasscouten: ”Kan bli ett bra lag omgående”

TT Nyhetsbyrån
Foto: TT Nyhetsbyrån

Natten mot torsdag väljer den nya NHL-klubben Vegas Golden Knights vilka spelare de vill plocka in från övriga NHL-klubbar i expansionsdraften. Ensam svensk i organisationen är europascouten Dan Labraaten. Leksandsprofilen tror att laget från spelstaden kommer att kunna kommer hävda sig bra i NHL – redan från start.

– Jag tror att Vegas nästan omgående kommer att bli ett bra lag i NHL, säger Dan Labraaten till SVT Sport, tidigare svensk stjärna i både Tre Kronor, Leksand och NHL.

Skulle sluta som scout – då hörde Vegas av sig

Labraaten menar att det finns två vägar att gå som ny NHL-klubb. Antingen börjar man lugnt och satsar på starka draftval, eller så skaffar man dyra stjärnor direkt för att försöka nå snabb framgång.

66-åringen skulle egentligen ha lagt av som scout efter närmare 30 års arbete i Europa för New Jersey Devils. Då hörde Vegas Golden Knights av sig och Labraaten gjorde klart med en nystart som en av tre europascouter i NHL:s färskaste organisation.

En stor mängd svenska spelare finns på listan över tänkbara spelare i Vegas Golden Knights. Bland dem rutinerade Niklas Kronwall - som inte skyddas av Detroit - och Pittsburghs Stanley Cup-hjälte Carl Hagelin.

”Kan inte säga något om svenska spelare”

– Jag kan inte säga något om vilka svenska spelare som kan bli aktuella för expansionsdraften. Men Vegas har en bra organisation, med mycket rutinerat och erfaret folk. I det här läget gäller det att försöka knyta till sig rätt spelare, och den kunskapen har de, säger Dan Labraaten.

Labraatens främsta roll i den nya organisationen handlar om att knyta rätt draftval till Vegas inför sommarens traditionella entry draft, där hans ögon studerar spelare från Europa i första hand.

Onsdagens expansionsdraft följer han hemifrån Sverige.

– Det blir spännande, men jag kommer inte att vara på plats. Men jag kommer att bli kontinuerligt uppdaterad, säger Labraaten.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.