Patrik Karlkvist petas av Sam Hallam. Foto: Bildbyrån

Patrik Karlkvist har gjort flest poäng i SHL – men inte uttagen till Tre Kronor: ”Tråkigt”

Uppdaterad
Publicerad

Oskarshamns Patrik Karlkvist, 30, är den svensk som har gjort flest poäng i SHL den här säsongen. Trots det fanns han inte med då Sam Hallam i dag tog ut truppen till hemmaturneringen i Euro Hockey Tour.

– Det är tråkigt, säger Karlkvist till SVT Sport.

Patrik Karlkvist har varit en del av Oskarshamns succéartade förstakedja i SHL. Den här säsongen har han gjort 45 poäng på 38 matcher, men då Tre Kronor-truppen till nästa veckas turnering presenterades fanns han inte med.

– Han har säkert tagit ut ett lag han tror kan vinna turneringen, det är väl inte mer med det, säger Karlkvist men ger också en bild av varför han tror att han nobbades:

– Jag spelade väl kanske inte mina bästa matcher när jag var med landslaget senast. Man skulle liksom ty sig mer efter hur vi skulle spela som lag än att jag skulle försöka spela på det sättet jag är bra på. Det är tråkigt, men inget jag går och funderar på.

Karlkvist tycker egentligen att Sam Hallams spelsystem passar honom ganska bra, men att det blev lite fel under Karjala Tournament i höstas.

– Det är svårt att bara komma in och följa ramarna och samtidigt göra sin grej. Att bara försöka göra rätt och visa att jag har hört vad han säger. Då blev det lite mycket tanke på hur vi skulle spela som lag istället för att göra de offensiva grejerna som jag är bra på. Det är ny tränare och man vill visa sig från sin bästa sida, säger han.

Har du haft någon kontakt med Hallam?

– Inte mer än att vi pratade efter förra turneringen. Han sade vad han tyckte och kände och jag sade vad jag tyckte och kände.

Förbundskapten Hallam ville inte gå in på specifika spelare som inte var med i truppen. Då SVT frågade om Karlkvist och Skellefteås Oscar Möller svarade han så här:

– Jag kan inte gå in på specifika spelare, för det är olika anledningar till varför de inte är med. Men båda är väldigt duktiga spelare. De är inte med i den här truppen just nu.

En annan som inte fanns med var Linköpings succémålvakt Marcus Högberg.

– Man behöver se det långsiktigt också. Om man har varit med på två turneringar så har man missat chansen till återhämtning och bra träning. I det här fallet tycker jag att Marcus mår bra av att vara kvar i Linköping och få träna en vecka och vila skallen ordentligt. Han är en av de spelare som inte är med nu som är aktuell för VM, säger Hallam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.