Karlskoga vidare - trots osannolik AIK-upphämtning

Efter suddendramat – SHL-drömmen lever för Karlskoga

3 - 2

0-0, 1-0, 1-2, 0-0, 1-0
Nobelhallen, Karlskoga
Publik: 3706

BIK Karlskoga

3 - 2

0-0, 1-0, 1-2, 0-0, 1-0
Nobelhallen, Karlskoga
Publik: 3706

AIK IF

Karlskoga är klart för direktkval mot Rögle till SHL. Efter en sensationell AIK-upphämtning med 37 sekunder kvar av matchen, reste sig Karlskoga och vann med 3-2 i förlängningen i Nobelhallen. Carl Berglunds avgörande mål fick sätta punkt för en av säsongens mest dramatiska ishockeymatcher.

– Det är helt otroligt, man vibrerar, säger Karlskogas Carl Berglund till C More.

Karlskoga hade under måndagskvällen segern i egna händer redan i början av tredje perioden. Laget ledde med 2-0 efter mål av Victor Ejdsell och Simon Mattsson i - en fram till dess - relativt chansfattig match.

”Vi har dem som i en liten ask”

Laget kunde ha vunnit där och då, men släppte in AIK i matchen efter en otrolig upphämtning.

– Det är såklart jäkligt skönt. Vi har dem som i en liten ask, men släpper in två flaxmål. Sedan vinner vi ändå. Men vi har ännu inte gjort någonting. Nu börjar det riktiga kriget, säger Karlskoga-kaptenen Daniel Wessner till C More.

AIK ordnade brutal dramatik

När de allra flesta bortasupportrarna hade tappat hoppet om avancemang till direktkvalet efter att laget gått mållöst ur ett powerplay med två man mer på isen, så kom plötsligt den smått sensationella kvitteringen.

Jonas Almtorp sköt med 37 sekunder kvar in reduceringen, medan Mads Larsen ordnade kvitteringen med sju sekunder kvar med ett skott utifrån via en motspelares stjärt i mål till 2-2.

Gangets otroliga upphämtning var fullbordad – och bortaklacken exploderade i vilt jubel efter att ha varit tysta i stora delar av tredje perioden.

Berglund stor matchhjälte i sudden-dramat

Men Karlskoga reste sig från den psykologiska uppförsbacken och tog hela klivet upp. Emil Kruse storspelade i BIK-kassen – och Carl Berglund avgjorde för hemmalaget i andra förlängningsperioden till 3-2.

Karlskoga tar sig sålunda vidare till direktkvalet mot Rögle. Laget reser på torsdag till Ängelholm för första kvalmötet i en matchserie som spelas i bäst av sju matcher. Vinnaren är klart för SHL-spel i höst.

– Vi slår i underläge. Alla har nästan sagt att Rögle är klara för SHL nästa år. Vi ska med hjälp av hemmapubliken motbevisa det, säger Wessner till C More.

Uppdatering: HV71-centern David Ullström missar resten av hockeyslutspelet. Enligt klubben handlar det om ett befarat armbrott som ska opereras senare under veckan.

Direktkvalet till SHL

Serierna avgörs i bäst av sju matcher och gäller två platser i SHL nästa säsong.

Leksand–Mora
22 mars: Leksand–Mora.

24 mars: Mora–Leksand.

26 mars: Leksand–Mora.

28 mars: Mora–Leksand.

ev 30 mars: Leksand–Mora.

ev 1 april: Mora–Leksand.

ev 3 april: Leksand–Mora.

Rögle–Bik Karlskoga
23 mars: Rögle–Bik Karlskoga.

25 mars: Bik Karlskoga–Rögle.

27 mars: Rögle–Bik Karlskoga.

29 mars: Bik Karlskoga–Rögle.

ev 31 mars: Rögle–Bik Karlskoga.

ev 2 april: Bik Karlskoga–Rögle.

ev 4 april: Rögle–Bik Karlskoga.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.