Kenny Jönsson efter VM-finalen 2006. Foto: TT Nyhetsbyrån

Kenny Jönsson invald i Hall of Fame

Uppdaterad
Publicerad

Han vann OS-guld, VM-guld och blev vald till OS-turneringens bäste back under en och samma vår 2006. Nu väljs Kenny Jönsson in i svensk ishockeys Hall of Fame.

”Han var hela tiden en prydnad för sporten som sådan”, motiverar ishockeyförbundet.

I går valdes Ylva Martinsen in – i dag är det Kenny Jönssons tur att hedras av svenska ishockeyförbundet.

Eter 11 år i NHL (686 matcher och 267 poäng) avslutade den nu 43-årige backeleganten spelarkarriären med fem säsonger i moderklubben Rögle.

Digra meritlistan: All Star Team i VM, Rinkens Riddare, Guldpucken...

Förbundets motivering att välja in Jönsson som nummer 115 i ordningen lyder enligt följande:

”OS-guld, VM-guld och vald till OS-turneringens bäste back samma vår, 2006. Bara det räcker väldigt långt då vi pratar Kenny Jönsson, den väldige backen. En av Ängelholmslaget Rögle BK:s väldigt fina ambassadörer. Lägg därtill att han valts till Rinkens Riddare, fått Guldpucken som landets bäste ishockeyspelare, valts in i All Star Team i VM, blivit Årets Junior.”

15 år i Tre Kronor

”... I Rögle har hans tröjnummer 19 pensionerats och i New York Islanders har han valts in i klubbens Hall of Fame. Kenny hade en lång karriär i landslaget Tre Kronor, från 1993-2009. Han var hela tiden en prydnad för sporten som sådan, inte bara att han spelade vårdat och alltid tänkte efter före utan också för sitt ödmjuka sätt utanför rinken och i umgänget med media.”

Kenny Jönsson hyllas när Tre Kronor möter Ryssland i Johanneshov på lördag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.