Klingberg hoppas bli historisk: ”Ska försöka ta tredje raka titeln”

Uppdaterad
Publicerad

Han har varit med i Tre Kronors guldlag två år i rad. Nu är en av de sista NHL-tillskotten John Klingberg på plats i Slovakien för att ta hem ett historiskt tredje guld i följd.

– Det var ett bittert slut där borta (hans Dallas förlorade kvartsfinalen i sjunde avgörande) men nu får jag chansen att göra något bra här, att försöka ta en tredje raka titel och det är något jag ser fram emot, säger John Klingberg till SVT Sport.

John Klingberg har en bra säsong bakom sig med sitt Dallas Stars. Svensken var med och gjorde flera matchavgörande mål och assist i slutspelet när Texas-laget tog sig hela vägen till kvartsfinal. Där blev det ett snöpligt slut i den sjunde matchen mot St. Louis Blues.

Istället för att deppa ihop tog han beslutet att ansluta till Tre Kronor och VM-spel. Att chansen för en historisk tredje titel fanns på bordet var givetvis en motivationsfaktor.

Ishockey-VM

Ingen har tagit tre raka guld

– Absolut, det är ju något som ingen annan gjort förut, så det är en chans jag måste ta. Sedan ser man också vilket bra lag vi har här i år igen och vilken bra chans vi har att vinna och det är därför man kommer hit. Har man vunnit så vill man göra det igen, säger Klingberg.

Oliver Ekman Larsson har även han chansen att ta en tredje VM-titel i följd.

Bra att straffarna tagits bort

Båda tidigare gulden har kommit efter straffavgörande i finalen. I år är reglerna ändrade och det blir spel tre mot tre i en förlängning tills det avgörs.

– Jag gillar det, det känns mer rättvist och bra, säger Klingberg som menar att Sverige hade bra chanser att avgöra i förlängningarna de båda åren innan straffarna avgjorde.

Vad är då chanserna att det blir ett tredje guld. Bra enligt Klingberg som när han jämför guldlagen med årets inte ser någon anledning att tro något annat.

”En bra guldchans”

– Vi har en riktigt bra backlinje men även på forwardsidan ser det bra ut. Vi har många forwards som har tongivande roller i sina lag men som kanske inte får den median här i Sverige, som de får därborta. Vi har en verkligt bra guldchans.

Rikard Grönborg har verkligen lyckats locka hem NHL-spelarna till VM de senaste turenringarna. Flera turneringar tidigare så har det varit många nej tack.  Klingberg tror att framgångarna ger ringar på vattnet.

– Det har blivit så här, de tre-fyra senaste åren,  att många vill komma. Och lyckas man att vinna så blir det en sporre att vara med.

Och vad kan då Klingberg bidra med för att ytterligare stärka Tre Kronors redan starka stomme?

– Jag tycker att jag gjorde ett riktigt bra slutspel (för Dallas) och jag kommer hit med en väldigt bra form så det ska bli väldigt kul att träna med laget imorgon, säger Dallas-backen.

Och förbundskaptenen Grönborg är glad över Klingbergs ankomst.

– En spelare som definitivt kommer att hjälpa oss på många områden på isen och sedan för han med sig en fantastisk energi tycker jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet