Ångermanland vann TV-pucken i fjol. Foto: Bildbyrån

Kraftigt varierande kostnader för TV-puckslagen

Uppdaterad
Publicerad

Ishockey ska vara en sport för alla. Det har svenska hockeyförbundet slagit fast. Men frågan är om verkligheten är en annan. SVT Sports granskning visar att det finns stora skillnader mellan distrikten.

Ishockey kan vara en dyr sport. Enligt SVT Sports beräkning kostar det runt 50 000 kronor för en elitsatsande 15-åring i en storstadsregion att spela hockey. Då är årsavgift, kostnad för läger och utrustning inkluderat (se faktaruta).

Och när det är dags för TV-pucken kan det kosta ännu mer, beroende på vilket distrikt man tillhör.

Vi har kartlagt vilken summa spelarna får betala för att vara med i anrika TV-pucken. Siffrorna i faktarutan nedan ska dock tolkas med vetskap om att distriktens satsningar skiljer sig åt ganska mycket, inte minst vad det gäller längden på dem.

Här kostar det mest

Allra mest kostar det hos Västerbotten där totalsumman blir 14 500 kronor per person. Men där pågår satsningen under fyra år som en breddverksamhet med 100 spelare.

– Vi ledare får ju titta på jättemånga olika spelare. En annan fördel är att ingen blir utslagen. Sen är det ju kostnader, säger Jan Löfgren, lagledare.

I största hockeydistriktet Stockholm kan det kosta 9 000 kronor. Årets TV-pucksarrangör, Skåne, hårdsatsar för att vinna. Där ligger summan på 11 600 kronor.

– Vi har ju inga intäktsmöjligheter. Traditionellt får man in reklampengar genom att sälja plats på dräkterna. Nu äger Svenska ishockeyförbundet alla de rättigheterna. Det gör att vi får in pengar genom att trycka saker på våra uppvärmingsdressar. Det är svårt att få in pengar och verksamheten kostar, säger Mikael Wigsten, lagledare.

Vad händer om man inte har råd att betala?

– Då kan vi lägga upp en avbetalningsplan. Vi har aldrig hamnat i den situationen och hoppas att vi inte gör det heller.

I Göteborg är det gratis

I Göteborg är dock summan på noll. Där får man mycket draghjälp av klubbarna och det faktum att man har väldigt få sammankomster innan turneringen.

– Majoriteten av spelarna finns i Frölundas U16 och några är i Hanhals, så de har ju tränat där. Vi har haft två samlingar under hösten plus en träningsmatch mot Västergötland, säger Mikael Ström, lagledare.

Det låter inte mycket?

– Det gör det inte. Men vi är trygga i att Hanhals och Frölundas verksamhet fungerar bra. Spelarna är ändå förberedda och har tränat bra.

Svenska Ishockeyförbundet: ”Behöver tittat på det här”

–Vi har en modell där många beslut fattas lokalt, det ser olika ut i olika distrikt, men jag känner mig väldigt nöjd med de beslut vi tagit inför TV-pucken nästa år och då ha vi sagt att ingen förberedelse får ske förrän man är inne på kalenderåret. Det hoppas jag är ett led till att hålla kostnaderna i schack, säger Anders Larsson, ordförande i Svenska hockeyförbundet.

På frågan om det räcker det förbundet gör, eftersom övervägande del av kostnaderna i inslaget och artikeln här just handlar om kostnader per år, svarar Larsson så här:

–När man ser siffrorna som ni har sammanställt så ställer man sig frågan: Kan vi göra mer? Och svaret är ja. Vi behöver titta på det här och ha en diskussion i hockeysverige tror jag.

Årsavgift: 8 000 kronor

Utrustning:

Skridskor: 3 000 kronor

Hjälm: 2 000 kronor

Klubbor (2 match, 1 träning): 3 500 kronor

Övrig utrustning: 5 000 kronor

Summa : 13 500 kronor
 

Läger

Försäsongsläger                                         3 500 kronor

Extra specialträning 6 lördagar                   6 000 kronor

Läger med klubben                                    3 500 kronor

Off season-läger                                         6 000 kronor

Sommarcamp                                            6 000 kronor

Summa:                                                   25 000 kronor

Totalt: 46 500 kronor

(Kostnader för resor till och från träningar, matcher och cuper ej inräknade)

Kostnader för de olika distrikten

Gästrikland

Avgift för spelare: 1000 kr.

Daniel Kraft, ordförande:

”I år kostar det lite eftersom det blir en lång resa till Malmö och vi måste åka en kväll innan matchdag för att hinna ner och det blir en extra hotellnatt.  Vi tycker inte att det ska vara en klassfråga om man kan spela tv-pucken eller inte. Resten av lägren under hela uttagningsprocessen är kostnadsfria.”

Småland

Avgift för spelare: 0 kr.

Roger Johansson, ordförande:

”Det ska inte kosta att vara duktig i hockey. Våra spelare får sälja reklam till en affisch, som en sorts sponsring. Men det är inget krav på att man ska kunna sälja. Vi beräknar att varje spelare kostar ungefär 4000 kronor men sponsringen täcker det. Föreningarna betalar ju också för att spelarna ska kunna vara med. Sedan betalar klubbarna en avgift för varje spelare också. Lägren innan uttagningen betalar spelarnas respektive förening.”

Ångermanland

Avgift för spelare: 5000 kr.

Heléne Moström, kansliet Ångermanlands ishockeyförbund:

”Det är ju olika summor för olika delar av projektet, men den slutliga avgiften för det och det här sista lägret är 5000 kronor. Då ingår flygresor från Umeå och en hotellnatt innan vi kan börja bo i gympasal. Sammanlagt är det 88 personer som reser ner. Inklusive spelar, ledare och föräldrar.”

Södermanland

Avgift för spelare: 8000 kr.

Thomas af Bjur, team manager:

”Vi är ett väldigt litet distrikt med små resurser. Kvalspelet kostade 5000 kronor men nu när vi gick vidare till slutspelet var vi tvungna att ta ut ytterligare en avgift. Men i paketet igår väldigt mycket förutom resor och boende och sådant. T.ex. ett sommarläger och ett klädpaket. Spelarna har själva varit med och beslutat om detta.”

Stockholm, nord

Avgifter för spelare: ca 8-9000 kr. 2900 kronor för TV-pucksveckan.

Johanna Töpel, Stockholms ishockeyförbund:

”Vi börjar jobba med våra tv-puckspelare i januari. Under hela den perioden, till och med tv-pucken kostar det ungefär 8-9000 kronor. I den avgiften är själva tv-pucksveckan inräknad på 29000 kronor. Det är samma för båda distriktslagen i Stockholm.”

Uppland

Avgifter för spelare: 7000 kr.

(enligt Thomas Morenius, team manager.)

Hälsingland

Avgifter för spelare: 5200-5700 kr för 1,5 år.

Karl-Erik Blanck, kassör Hälsinglands ishockeyförbund:

”Under hela tv-puckprocessen betalar varje spelare 5200-5700 kronor för 1,5 års träningar, läger och sådant. Själva avgiften för tv-puckslutspelet betalar klubbarna. Vi har en uträkning för hur mycket varje klubb ska betala som ska vara så solidarisk som möjligt. I många klubbar betalar klubben hela summan, i andra läggs den ut på spelarens föräldrar. För oss kostar det totalt ca 70000 kronor att åka till Malmö.”

Dalarna

Avgifter för spelare: 3000 kr som dras in på sponsring.

Richard Brasar, team manager:

”Det beror på när man räknar från. För Malmöveckan betalar klubbarna 2500 kronor. Sedan är det olika om klubbarna står för det eller om det läggs ut på spelarna. Sedan ska alla dra in 3000 kronor i sponsring, men förhoppningsvis behöver man inte ta något från egen ficka där. Då ingår också ett sommarläger. Under uttagningsprocesserna under året innan betalar klubbarna 300 kronor per spelare och tillfälle. Vi har sedan begränsat antalet samlingar till tio stycken så att kostnaderna inte ska springa iväg.”

Göteborg

Avgifter för spelare: 0 kr.

Anders Klingberg, tränare:

”Någon gång har de fått betala för maten om det har velat ha något utöver det som bjuds. Annars är det kostnadsfritt. Det ena lägret behövde de ta sig till i egen bil, annars inga övriga utgifter. Frölunda och Göteborgs Ishockeyförbund står för kostnaderna.”

Östergötland

Avgifter för spelare: 6000 kr som samlas in genom reklam.

Peder Tornéus, team manager:

”I början av uttagningsprocessen betalar varje spelare någon hundralapp för att vara med på olika uttagningsläger. Men nu inför.”

Västerbotten

Avgifter för spelare: 14000 kr över 2 år.

Jan Janne Löfgren, team manager:

”Ingen ska stanna hemma för att man inte kan bära kostnaderna. Den omsorgen måste vi visa. Men kan man betala så kostar det 1000 kronor men då ingår allt med resor, mat och kläder.”

Göran Liedström, kanslist:

”Såhär har det sett ut för spelare födda 2001 som då håller på för 4:e säsongen: Vi samlar alla spelare i distriktet där alla spelare är välkomna som U13 och U14. Där har man tre träffar per säsong (2 is och 1 barmark/fys). År 3 blir det öppen inbjudan till två läger före nyår och sedan tas 44 spelare ut som sedan bantas till ca 30 st fram till hösten år 4. Det gör att vi hamnar på ca 14000 kr på fyra säsonger för de som gått hela vägen i förbundsavgifter. Sedan tillkommer förstås andra kostnader för spelarna men det är inget vi styr över eller tar betalt för.”

Stockholm, syd

Avgifter för spelare: Ca 8-9000 kr. 2900 kronor för TV-pucksveckan.

Johanna Töpel, Stockholms ishockeyförbund:

”Vi börjar jobba med våra tv-puckspelare i januari. Under hela den perioden, till och med tv-pucken kostar det ungefär 8-9000 kronor. I den avgiften är själva tv-pucksveckan inräknad på 29000 kronor. Det är samma för båda distriktslagen i Stockholm.”

Norrbotten

Avgifter för spelare: 2300 kronor för förläger. Själva tv-pucken är gratis.

Patrik Andersson, team manager:

”Spelarna betalar de olika läger innan själv tv-pucken själva. Där är alla kostnader till självkostnadspris – mat, boende och resor inräknat. Sedan kan man vara med och sälja klistermärken som del i sponsring. Själva veckan i Malmö är kostnadsfri.”

Skåne

Avgifter för spelare: 11 600 kr över två säsonger, själva tv-pucksveckan gratis. 8700 är den egentliga kostnaden, sen har föräldrarna beslutat om ett läger i Stockholm och därför ökade kostnaden.

Mikael Wigsten, team manager:

”Enligt vår verksamhetsplan som är framtagen tillsammans med spelarnas föräldrar kostar årets tv-puck 11 600 kronor. Normalt brukar det vara lite billigare, men i år kom vi överens om att det skulle kosta lite mer på grund av den satsning vi gör i och med att vi spelar på hemmaplan. Själva tv-pucksveckan kostar ingenting för spelarna. Men har man varit med under hela perioden, under två säsonger, så har varje camp och träningstillfälle kostat mellan 500-700 kronor tillfälle. I det har också 40 distriktsträningar ingått, säger Wigsten.”

Örebro

Avgifter för spelare: 300 kronor för förläger.

Erik Westerlund, förbundskapten:

”I januari sätter vi ihop en marknadsgrupp av ett antal föräldrar till killarna som är med. De drar sedan in sponsorpengar så att avgiften för den enskilda spelaren i stort sätt landar på noll. Vi har ett par läger innan januari (tv-pucksåret) också, de kostar 300 kronor per spelare som deltar.”

Värmland

Avgift för spelare: 4450 kronor

Lars Nilsson, ordförande för Värmlands ishockeyförbund:

”Distriktslagscup i Åmål i februari 550 kronor, regionsmästerskap 1 500 kronor i april och sommarläger 2 400 i Munkfors i augusti. När truppen är uttagen är det gratis för alla 23 som ingår i laget. Värmlands Ishockeyförbund satsar 100 000 kronor.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer