​Kyle Beach när han spelade i EC Salzburg 2015. Foto: Bildbyrån

Kyle Beach träder fram som den utsatte spelaren i NHL-skandalen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att sexövergrepp i NHL-laget Chicago Blackhawks uppdagats träder nu Kyle Beach fram som en av de utsatta spelarna.

I en lång intervju med TSN talar han ut.

– Jag var rädd och kände att min karriär var i fara, säger Kyle Beach.

31-årige Beach, som idag spelar professionell ishockey i tyska Black Dragons, var 20 år när han precis avslutat sin juniorsäsong och blev uppkallad till Chicagos organisation.

– Att få vara en del av det för första gången var väldigt speciellt för mig och min familj och nästa steg på min väg att förverkliga min NHL-dröm som jag kämpat för hela mitt liv. Men tyvärr, några veckor senare blev dessa minnen förstörda och mitt liv förändrades för alltid, säger Kyle Beach till TSN.

– Jag var rädd och kände att min karriär var i fara. Jag visste inte vad jag skulle göra. Som 20-åring trodde jag aldrig att jag skulle försättas i en sådan här situation av någon som ska vara där för dig och hjälpa dig att att bli en bättre spelare och en bättre person, säger Beach.

”Kunde ha skyddat offren som kom efter mig”

Det var mitt Stanley Cup-slutspelet i maj 2010 som två spelare i Chicago anmälde videocoachen Brad Aldrich för sexuella övergrepp. Ledande personer i klubbledningen, dåvarande presidenten John McDonough, huvudtränaren Joel Quenneville, vicepresidenten Jay Blunk, assisterande general managern Kevin Cheveldayoff och Bowman hade ett möte om ärendet men beslöt att mörka det hela för att inte störa kemin i laget.

– 100 procent att alla visste. Ryktet spreds snabbt. Om det här hade rapporterats till någon annan än John McDonough, Joel Quenneville eller Stan Bowman hade det hanterats direkt och man kunde ha skyddat offren som kom efter mig, säger Beach.

Historien rullades upp offentligt först efter att en av de utsatta spelarna lämnade in en stämningsansökan till en amerikansk domstol i maj i år. Men Beach säger att många snabbt fick reda på vad som hänt.

Under säsongen 2013-2014 spelade Kyle Beach sju matcher för HV71 dit han kom på ett lån.

Videocoachen Brad Aldrich fick ett val i juni 2010 av Blackhawks, antingen avgå eller genomgå en utredning. Aldrich valde att avgå. Han gick sedan vidare i karriären till ett jobb som coach på ett gymnasium. 2014 dömdes han till nio månaders fängelse för sexuella övergrepp mot en student han jobbade med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.