Foto: BILDBYRÅN

Lägger pressen på Luleå: ”Allt utom guld vore fiasko”

Uppdaterad
Publicerad

Linköping har vunnit två raka SM-guld – Luleå har aldrig varit i final tidigare.

Men inför den första finalmatchen lägger LHC pressen på de storsatsande norrlänningarna.

”Luleå har själva sagt att allt annat än SM-guld vore fiasko, att det vore ett misslyckande”, säger tränaren Peter Frantz till SVT Sport.

När tv-spelsmiljardären Jacob Porser pumpade in pengar i Luleå Hockey valde föreningen att göra tidernas satsning på damsidan. En satsning som än så länge har burit frukt.

Norrlänningarna vann serien och nyförvärvet Michelle Karvinen toppade poängligan med 79 poäng på 36 matcher.

Nu är klubben i sin första SM-final någonsin. De ställs mot ett Linköping som har blivit mästare två år i rad.

– Vi har också en vinnarkultur. Och vi har spelare som varit i final förut men misslyckats. De kommer nog att göra vad som krävs för att vinna, säger Luleås tränare Fredrik Glader.

Fyra vinster av fyra möjliga

Vilka tänker du på då?

– Spelare som Henriette Sletbak och Emma Eliasson. Man har sett att de har vuxit enormt under slutspelet och de kommer säkert ta ett kliv till under finalserien.

Lagen har mötts fyra gånger under grundserien – Linköping har vunnit samtliga. Men det är skillnad på seriespel och slutspel, tycker Glader.

– För varje seger kommer de närmare en förlust. Prestationsmässigt har vi varit bättre än dem, säger han.

Men ni har förlorat alla fyra. Hur går det ihop?

– I andra matchen här uppe stod ju Florence Schelling (LHC:s målvakt) på huvudet. Samma sak där nere, vi sköljde över dem fullständigt och de räddades på grund av sin målvakt. Det fanns bitar i vårt spel som var klart mycket bättre, säger Glader.

”De är uttalade favoriter”

Trots att LHC har två raka SM-guld får Luleå stå som favoriter. Det säger Linköpingstränaren Peter Frantz.

– Absolut. De är uttalade seriefavoriter och har själva sagt att allt annat än SM-guld vore fiasko, att det vore ett misslyckande. Vi är ödmjuka inför uppgiften men har förstås målsättningen att vinna guld, säger han.

Wakefield kan missa

I Linköping är alla spelare friska och tillgängliga, i Luleå saknas landslagsspelaren Emma Nordin som skadade korsbandet i våras.

Ett orosmoln i Linköping är dock att stjärnan Jennifer Wakefield kan missa match två och en eventuell tredje och avgörande match. Anledningen är att hon, enligt nsd.se, kan tvingas åka till Kanadas VM-samling efter kvällens match.

Något tränaren Frantz säger inte är helt klart.

– Det är inte spikat än. Men jag litar inte riktigt på NSD om vi säger så, säger han till Aftonbladet, och säger där att ett besked kommer att komma efter kvällens match.

TRÄNARNA LISTAR: TRE PUNKTER SOM TALAR FÖR MIN KLUBB

DET TALAR FÖR LINKÖPING

Peter Frantz, tränare

1. Vinnartraditionen – ”Vi har vunnit förut och har rejält med rutin i laget”.

2. Bredden – ”Från målvakter till backar och forwards, vi har riktigt bra bredd på alla lagdelar. Och tittar man på statistiken ligger flera av våra spelare i topp”.

3. Lagandan – ”Både HV71 och Djurgården testade oss men vi har gått stärkta ur de matcherna. Det syns att alla ställer upp för varandra och sådant krävs för att vinna”.

DET TALAR FÖR LULEÅ

Fredrik Glader, tränare

1. Spetskompetensen – ”Framför allt har vi spets i defensiven. Vi har en väldigt kompetent backsida med till exempel Emma Eliasson, Johanna Fällman och Ida Boman”.

2. Grundspelet – ”Vi har en trygghet i vårt grundspel. Alla inom gruppen vet vad de ska göra ute på isen och har kompetensen att utföra det”.

3. Hemmafördelen – ”Vi kan avgöra på hemmaplan och kommer att ha ett enormt tryck i ryggen av våra fantastiska supportrar”.

...OCH SÅ SÄNDER SVT SM-FINALERNA

SM-finalerna avgörs i bäst av tre matcher.

Onsdag 16 mars:

19.00 Linköping–Luleå (SVT Play)

Kommentatorer: Dusan Umicevic och Patrik Ross (expert).

Lördag 19 mars:

13.00 Luleå–Linköping (SVT2)

Kommentatorer: Dusan Umicevic och Patrik Ross (expert). Erika Grahm är expert i studion.

Söndag 20 mars:

13.00 Luleå–Linköping (SVT2)

Kommentatorer: Dusan Umicevic och Patrik Ross (expert). Erika Grahm är expert i studion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.