Foto: Bildbyrån

Landslagsstjärnan efter förlorade SOK-stödet: ”Finns ingen quickfix”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare idag kom beskedet att SOK drar in stödet för Damkronorna. Nu vill landslagsstjärnan, Erika Grahm, se en förändring.

– Det finns ingen quickfix, säger hon.

Efter OS har SOK gjort en rensning i sitt stödprogram och eftersom Damkronorna missade medailj och gjorde sitt sämsta OS någonsin fråntas de stödet från SOK.

– Målsättning var att utmana för brons. Det nådde vi inte. Vi har hållit sjätte–sjunde-nivån precis som när vi gick in för fyra år sedan. Det krävs någonting annat. Då får de prestera det innan vi eventuellt kommer tillbaka, säger Reinebo till TT.

Erika Grahm gjorde i vintras sitt andra OS. Inför mästerskapet levde hon som heltidsproffs i sex månader, tack vare stödet från SOK och Modo.

– Jag blev inte jätteförvånad när jag hörde om beskedet och det har inte blivit en så stor grej för oss, säger hon och fortsätter:

– Det har ju varit en trygghet för oss som har haft stöd. De har betalt resor och förlorade arbetsdagar. Men nu är det som det är, nu är det upp till förbundet.

Hon är noga med att framhålla att detta är ett obekvämt samtalsämne och att hon gärna inte vill ta på sig en offerkofta samtidigt som hon är tydlig med vad hon vill se för förändingar.

– Det finns ingen quickfix. Det viktigaste är nu att ishockeyförbundet lägger en bra grund och siktar långsiktigt. Jag vet att det finns ett projekt för att behålla tjejer inom sporten, idag tappar vi framför allt tjejer mellan 10 och 15 år.

Antalet licenserade damspelare har ökat från 425 stycken säsongen 89/90 till 5505 den senaste säsongen. Men ersättningen är minimal. För Erika Grahm har lösningen med Modo fungerat bra, då hon jobbat som biljettansvarig i klubben.

– Klubbarna äger ju 95 procent av spelarnas tid så de måste erbjuda något. Det tar mer och mer tid att vara spelare på högsta nivå, säger Grahm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.