Leksand jublar efter att ha säkrat SHL-platsen. Foto: Bildbyrån

Leksand klart för SHL – vann i förlängning

Uppdaterad
Publicerad

Leksand är tillbaka i SHL efter förlängningsdrama mot stora rivalen Mora.

Överraskande nog var det den 19-årige talangen August Berg som avgjorde matchen med sitt första A-lagsmål.

– Det har varit något speciellt med den här gruppen i år. Vi har vänt på något som kändes omöjligt, säger Leksandslegendaren Jesper Ollas till SVT Sport.

Det hann bara gå tre minuter av förlängningen – sedan var Leksand klara för SHL igen efter 4-1 i matcher mot Mora.

Målskytten? En 19-årig junior, som gjorde sitt första A-lagsmål i karriären – August Berg.

– Det är underbart vad ska jag säga. Jag tror inte jag förstår hur stort det är. Vi har en målvakt som står på huvudet varje match, säger den avgörande målskytten August Berg.

Den sista perioden kom att bli en riktig rysare. Poängkungen Thomas Valkvä Olsen hade skjutit 2-1 med bara åtta minuter kvar och Leksand var i SHL.

Rafflande slut

Bara minuter senare kvitterade dock Moras Nils Carnbäck och innan matchklockan nått 60 minuter hade Spencer Abbott i Mora dessutom hunnit pricka ribban. Så nära var Mora att vinna.

Men det är alltså så att Leksand är tillbaka i SHL för första gången tre år.

– Det har varit något speciellt med den här gruppen i år. Vi har vänt på något som kändes omöjligt, säger Leksandslegendaren Jesper Ollas till SVT Sport och fortsätter.

”Blir tårgöd”

– Det är helt fantastiskt, den gruppdynamiken vi skaffat oss har jag aldrig varit med om, fortsätter han.

– Svårt att förklara, jag blir tårögd. Det är underbart. Det är grymt, det är helt otroligt, säger Roger Melin till C More.

Efter matchen stod flera tusen Leksandsfans kvar och hyllade sitt lag. Och på isen både tårades det och jublades det. Spelarna omfamnade varandra i glädjehögar och sken ikapp med sina blåvita fans på läktaren

Kval till SHL

Mora IK logo

Mora IK

2 - 3

Leksands IF logo

Leksands IF

0-0, 0-1, 2-1, 0-1
Jalas Arena, Mora
Publik: 4500

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.