Lucas Nordsäter. Foto: Bildbyrån

Leksand starkast i hett rivalmöte

Fullsatt, bra stämning och många känslor.

Det präglade SHL-derbyt mellan Leksand och Brynäs, som dalalaget vann med 4-2 efter en stark sista period.

Därmed tog Leksand tre mycket viktiga poäng i bottenstriden.

Brynäs började bäst och satte en stor press mot ett yrvaket Leksand. Redan efter 1.32 satte också Linus Ölund pucken i nät, men målet blev bortdömt eftersom Leksandsmålvakten Janne Juvonen blivit störd i den situationen.

Knappt sex minuter senare kom Brynäs ledningsmål. Det hände när Leksands Mattias Göransson tappade pucken i offensiv zon och Anton Rödin tog den, kontrade snabbt och skött ett jätteskott i krysset.

Därefter kom kvällens jubel från Anton Rödin som inte gjort mål på tolv matcher.

– Det var verkligen på tiden. Det har varit skralt med mål från mig, sade Anton Rödin till C More och förklarade att han tidigare passat för mycket i avgörande lägen.

Därför satsade han nu på skott. Det lönade sig.

Väckte Leksand

Det målet väckte Leksand som kom in i matchen. Under den första periodens sista minuter var det Leksand som skapade långa och farliga anfall i Brynäs försvarszon.

I början av andra perioden kom också Leksands mål.

Lucas Nordsäter kvitterade till 1–1 efter 4.22.

I nästa byte fick Brynäs Jonathan Sigalet fem minuter och matchstraff efter en armbågstackling på Fredrik Forsberg. Leksand svarade med att ta ledningen med 2–1 genom Oskar Lang.

Ett mål som bjöd Brynäs tillbaka in i matchen.

Det skedde genom dubbla utvisningar för Linus Persson. Leksand klarade den första utvisningen, men precis när dalalaget fixat även det andra underläget sköt Brynäs Jacob Blomqvist 2–2.

Dramatisk slutperiod

Den sista perioden blev dramatisk, speciellt när Brynäs fick möjlighet att spela fem mot tre i 50 sekunder. Brynäs pressade, men gjorde inget mål. I stället fick Brynäs lagstraff som Patrik Zackrisson förvaltade till 3–2 för Leksand. Domarparet Mikael Sjöqvist och Patrik Bjälkander valde dock att ringa på målet. Det hann bli många sekunder och långa blickar innan målet godkändes. Det var Mikael Sjöqvist som, felaktigt, dömde bort Patrik Zackrissons kvitteringsmål i senaste hemmamatchen mot Färjestad.

Efter 17.23 fick Leksand ett mål bortdömt då Daniel Olsson Trkulja var på målvakten Samuel Ersson innan pucken gick i nät.

Strax senare kunde dock Martin Karlsson, mitt i en tokpress av Brynäs, sätta 4–­2 i tom bur.

Leksand tog därmed tre mycket viktiga poäng.