Lettland vill inte arrangera VM med Lukasjenkos Belarus Foto: Bildbyrån

Lettland vägrar arrangera VM med Belarus

Uppdaterad
Publicerad

För några dagar sedan var Lettlands premiärminister Krisjanis Karin tveksam till att arranagera VM i ishockey med Belarus.
Nu har den lettiska regeringen bestämt sig.
De vägrar att arrangera VM tillsammans med Belarus.

Lettland vill inte längre arrangera nästa års ishockey-VM tillsammans med Belarus och letar nu efter en ny partner att dela värdskapet med. Det meddelar landets regering efter helgens enorma protestvåg som följt efter det omstridda presidentvalet i Belarus där Aleksandr Lukasjenko vann med stor majoritet.

”Givet situationen i Belarus så har vi beslutat att inleda samtal med Internationella ishockeyförbundet om att flytta nästa års ishockey-VM från Minsk (Belarus huvudstad) till ett annat land medan Riga (Lettlands huvudstad) får vara kvar som värd”, säger Lettlands premiärminister Krisjanis Karins i ett uttalande.

”Det vore problematiskt”

I fredags sa svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson till SVT Sport att IHHF ska följa händelseutvecklingen i Belarus för att kunna ta ett beslut om VM. Larsson såg då det som ett stort problem om Lettland hoppar av.

– Vi vet alla hur stort ett VM-arrangemang är och när vi befinner oss mindre än ett år före planeringsmässigt så vore det problematiskt. Men jag har stort förtroende för att IIHF kan hantera den situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer