LHC vädjar till fansen om finalpengar: ”Resan kostar 200 000 kronor”

Uppdaterad
Publicerad

Linköpings damer spelar SM-final mot Luleå och vädjar nu om pengar från fansen till den långa flygresan.
Påsk och höga biljettpriser gör att kostaden skenar.
– Hela resan kan gå på 200 000 kronor, säger Kim Martin till SVT Sport.

För lagen i SDHL är det givetvis en dröm att gå långt i slutspelet och kanske vinna guld. Men ekonomiskt är det en mardröm. Linköping testar nu metoden att söka lite extra support hos fansen för att kunna ta sig de 110 milen upp till Norrland.

– Det blir väldigt dyrt med flyg och hela resan kan gå på 200 000 kronor. Det är mycket pengar för vilken klubb som helst. Vi får ju inga pengar för att vinna guld.

Per person kan bara själva flygbiljetten landa på 4200 kronor per person i påsktider och med de flighter som finns måste LHC i såna fall stanna i tre nätter. Det pågår diskussioner med LHC om ersättning, men ingenting är löst ännu.

– De står bakom att vi ska flyga helt och hållet och ingen har sagt nej än. Vi vill testa lite möjligheter att lösa det med sponsorer och fans.

Ni kan ta er dit? Det blir match?

– Ja absolut, det blir det.

Har ni diskuterat frågan om prispengar med förbundet?

– Ja, de förstår precis vad vi menar. De jobbar på att få fram någon slags ersättning till lagen som går långt i slutspel och vi tog upp det ifjol. Det blir nästan en ren kostnad för de som går till slutspel överhuvudtaget. Det är dyrt att åka buss också. Med hotell så skulle det gå på runt 100 000 kronor.

Klubbdirektör Anders Mäki bekräftar att det saknas pengar och att man försöker nå ut till sina samarbetspartners för att täcka flygresan.

– Målsättningen är att vi ska räkna med en finalresa, men tyvärr är vi inte där, säger han till SR Östergötland.

SR: Hur fungerar det om herrarna ska åka på slutspelsmatch?

– Vi kan jämföra med att herrarna ska åka upp till Skellefteå. En sån resa kostar också mycket pengar, men en hemmamatch täcker en sån resa med råge. Tyvärr är det så på samsidan att de intäkterna finns inte runt en hemmamatch i ett slutspel. Då blir det ett underskott tyvärr, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer