Liljas misshandelsdom i HD: ”Trodde väl inte att man skulle komma hit någon gång i livet”

Uppdaterad
Publicerad

Rättsprocessen mot ishockeyspelaren Jakob Lilja närmar sig sitt slut. Högsta domstolen höll under dagen förhandlingar om misshandelsdomen. – Det är speciellt. Man trodde väl inte att man skulle komma hit nån gång i livet, sade Lilja inför de muntliga förhandlingarna som inleddes och avslutades under dagen.

Domen dröjer, det kan ta flera veckor, och fem justitieråd diskuterar och skriver ihop en dom.

Hovrätten fastslog i september i fjol tingsrättens dom om misshandel av normalgraden med villkorlig dom och dagsböter som följd för ishockeyspelaren Jakob Lilja. Domen överklagades till Högsta domstolen och när högsta instans i dag tar upp fallet har det gått mer än tre år sedan händelsen.

– Jakob ser fram mot en sista prövning, säger försvarsadvokaten Mats Tornéus.

Det blir en väldigt intressant markering

– Det är en princiellt viktig fråga för en hockeyspelare och vad man har samtyckt till, man samtycker ju till något när man går ut på hockeybanan. Det blir en väldigt intressant markering och ger en signal till våra spelare oavsett utgång, säger Anders Larsson, Ishockeyförbundets ordförande, till SVT:s Morgonstudion.

SVT Sports expert Jonas Andersson välkomnar att fallet hamnat i en rättslig prövning.

– Vi kommer tyvärr att få se sådana här händelser men det är viktigt att vi får den här domen. Hockeyn ska inte sköta de grövsta händelserna, det finns ju rena överfall. Hockeyn är ingen total frizon. Det måste finnas en medvetenhet hos spelarna att det finns en gräns, säger SVT Sports expert Jonas Andersson. 

– Det är klart att han har mått dåligt över att ha haft en brottsmisstanke hängande över sig mer än tre års tid, säger försvarsadvokaten Mats Tornéus till TT.

Ny bevisning

Det var den 5 mars 2015 i ett allsvenskt derby som den dåvarande Röglespelaren Jakob Lilja crosscheckade Malmöbacken Jens Olsson i nacken. Hovrätten ansåg att Liljas våld inte begicks för ””något som är i linje med det spelet går ut på”.

Till dagens förhandling, där Jakob Lilja kommer att närvara, har försvaret åberopat ny bevisning i form av ett tio minuter långt videoklipp där andra liknande händelser i SHL kommer att visas.

– Vi anser att det är viktigt för Högsta domstolen att kunna jämföra och kunna se händelsen med Jakob Lilja i ett sammanhang med andra händelser som sker på ishockeybanan, säger Tornéus.

Straffad av förbundet

De övriga händelser som rätten kommer att få se har inte lett till något åtal utan har enbart inneburit att spelarna har blivit bestraffade av Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd. Där dömdes Lilja till tio matchers avstängning för händelsen. Fyra av matcherna omvandlades till böter på 12 000 kronor.

Jakob Lilja har under rättsprocessen spelat för Linköping, men kommer nästa säsong att spela för SHL-konkurrenten Djurgården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer