Foto: SVT/Bildbyrån

Lindbom: ”Hela bygden lever med hockeyn”

Uppdaterad
Publicerad

Den 6 april 1995 vann HV71 sitt första SM-guld och Johan Lindbom blev stor matchvinnare. Nu är han på guldjakt igen – som tränare.

– Det är ofantligt stort. Hela bygden här lever med hockeyn. Ett SM-guld hade varit fantastiskt, säger han till SVT Sport.

HV71:s tränaren Johan Lindbom har såklart haft en viktig roll i HV71:s fantastiska säsong – precis som han hade vid klubbens första SM-guld 1995.

Den gången blev Lindbom matchvinnare i femte och sista finalmatchen mot Brynäs. Målet kom i period 5, den 6 april 1995.

Hockeykväll

– Nu efteråt när man minns tillbaka förstår man hur stort det var. När man är inne i slutspelsbubblan funderar man inte så mycket, men det var ju HV71:s första guld så det satte väl klubben på kartan, säger Lindbom.

Thörnberg med vid alla guld

HV71 har vunnit ytterligare tre SM-guld och Martin Thörnberg har varit med alla gånger. Han var även med i Gävle 1995 – elva år gammal följde han med pappa Ove som spelade i laget.

– Jag var med och satt på läktaren i den avgörande matchen. Jag fick vara med hela kvällen, det var en rolig tid. Jag sprang på isen efter signalen, det var en upplevelse, berättar Thörnberg.

Efter fyra säsonger i KHL återvände Thörnberg till Jönköping inför förra säsongen och plötsligt fick han träffa Johan Lindbom igen, som huvudtränare i klubben.

– Han betyder otroligt mycket. Men Rahm och ”Lillis” (assisterande) gör också ett grymt bra jobb. De som grupp är otroligt starka och professionella och lyfter det här laget väldigt mycket.

Kompletterade teamet inför säsongen

Lindboms första säsong som HV:s tränare slutade i kvartsfinalen. Inför den här säsongen fick han ett komplett tränarteam med Stephan Lundh och Nicklas Rahm som assisterande.

– Vi slet verkligen med de förutsättningar som fanns i fjol, det var en otroligt tuff säsong på många sätt. Men med den erfarenhet som ”Lillis” kom in med, och den nyfikenhet som Niclas Rahm har, gör att det här tränarteamet känns riktigt bra. Vi kompletterar varandra riktigt bra, säger Lindbom.

Hur ofta är ni oense?

– Lite varje dag. Vi har bra dialoger hela tiden. Vi tycker inte alltid samma men vi går alltid ut med en gemensam linje till killarna.

”SM-guld vore ofantligt stort”

Nu drömmer många i Jönköping om klubbens femte SM-guld.

– Det vore fantastiskt. Jag vet inte om jag blir ensam om det, att först som spelare och sedan som anställd på marknadssidan och som tränare... Det är ofantligt stort. Hela bygden här lever med hockeyn. Ett SM-guld till Jönköping hade varit fantastiskt bra, säger Lindbom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hockeykväll

Mer i ämnet