Linköping bröt usel svit – rysare väntar i sista omgången. Foto: Bildbyrån

Linköping bröt usel svit – rysare väntar i sista omgången

Efter sju raka förluster på hemmaplan bröt Linköping den tunga sviten och slog Brynäs med 3–2 efter förlängning.

Det innebär att östgötarna fortfarande har chansen att nå slutspel i torsdagens sista SHL-omgång – då man slåss med Örebro och Brynäs om att ta sig till åttondelsfinal.

Två av SHL:s formsvagaste lag gör upp med Örebro om den tionde och sista platsen i åttondelsfinalerna – Linköping hade bara vunnit en av de elva senaste omgångarna och Brynäs en av de åtta senaste.

Dessutom hade LHC den hemska statistiken: Sju förluster i följd i den egna arenan.

Och det började med ett insläppt mål i den första perioden – då gästernas back Ryan Gunderson dundrade upp pucken i krysset.

”Glöder i ögonen”

– Det finns lite att göra därute. Passningsspelet är inte okej. Sedan har vi tre powerplay. Och tre powerplay på en period, då borde man göra minst ett mål, sade Linköpings Eddie Larsson till C More efter 0–1 i paus.

– När vi väl är fem man på isen tycker jag att vi spelar bra. Det glöder i ögonen på grabbarna. Det är roligt att se, sade Brynäs Jacob Blomqvist.

Trots att Brynäs vann skottstatistiken med hela 25–8 i den andra perioden lyckades östgötarna svara för de enda målen och vända fram till 2–1.

Med sin första fullträff för säsongen kvitterade backjätten Almen Bibic på ett långskott rakt upp i nättaket – innan skyttekungen Broc Little pangade in ett tungt skott intill stolpen. Det var amerikanens 100:e mål i SHL.

Streckrysare

Samtidigt radade målvakten Jonas Gustavsson upp räddningar och hade även en hel del hjälp av ett uppoffrande försvar. Bland annat svarade backen Bibic för en strålande parad, då han täckte Robert Kousals jätteläge.

– Jag skjuter och skjuter efter träningarna så nu har jag fått lite betalt. Äntligen, tyckte en märkbart lättad Almen Bibic till C More.

I sista perioden kvitterade Nicklas Danielsson – och om Brynäs hade vunnit under ordinarie tid eller förlängning hade Linköpings säsong tagit slut på torsdag.

Men en fri Broc Little blev hemmahjälte i förlängningen. Något som innebär att tian Örebro har samma poäng som elvan Brynäs (69) och LHC är två poäng efter i rysaren.

12 Linköping 51 15 22 8 6 130-139 67 poäng

• Lagen slåss om den sista slutspelsplatsen som är plats nummer tio. Just nu innehas den av Örebro och om de vinner den sista matchen mot Malmö är platsen deras.
  • Brynäs tar platsen om de i den sista omgången tar fler poäng i sin match mot Frölunda än vad Örebro gör.
  • För att Linköping ska ta tionde och sista åttondelsfinalplatsen behöver de ta tre poäng (vinna efter ordinarie tid), samtidigt som Örebro och Brynäs tar noll poäng (förlorar efter ordinarie speltid).