Foto: Bildbyrån

Linköping håller truppen intakt – och vill förstärka

Uppdaterad
Publicerad

Linköping pressade storfavoriten Luleå i SM-finalen men föll tungt i den tredje och avgörande matchen. Nästa säsong vill man ha revansch – och laget som ska göra det är i stort sett redan komplett.

– Så här tidigt har jag aldrig känt mig klar, säger sportchefen Kim Martin.

Linköping är en av stormakterna i svensk damishockey med fyra SM-finaler de senaste fem åren. Men i och med årets finalförlust mot Luleå har LHC inte fått guldfira på tre år.

Nu ska kontinuitet ta östgötalaget tillbaka till tronen.

– Vi hoppas ha klart med hela laget om en vecka eller två. Det är några som sagt ja muntligt och vi har diskussioner med några andra, säger Martin.

Så ni kommer att behålla i princip hela truppen?

Ja det tror och hoppas jag. De enda som vi vet lämnar är Ebba Berglund och och Nadia Mattivi som åker tillbaka till Italien på grund av studier.

Österrikiska stjärnan kan lämna

Lara Stalder slutade tvåa i SDHL:s totala poängliga och krutade in 68 poäng på 45 matcher. Schweiziskan är kontrakterad och blir givetvis en nyckelspelare även kommande säsong – men bakom henne kan Linköping tappa spets. Den rutinerade österrikiskan Denise Altmann har spenderat hela 11 raka säsonger i LHC, men funderar nu på att lägga skridskorna på hyllan. 30-åringen som producerat otroliga 539 poäng i den svenska högstaligan.

– Altmann åkte på B-VM direkt efter finalen och om slutar med hockeyn kommer hon spela hos oss. Men försvinner hon måste vi fylla på.

Florence Schelling, schweiziskan som var SDHL:s bästa målvakt den gångna säsongen, är inte heller kontrakterad. Men sportchefen är positiv till en förlängning.

– Hon har pluggat klart och ska söka jobb så det gäller att det löser sig.

”Inte ens i närheten av Luleå”

Kim Martin medger att det finns en liten risk att LHC tappar ytterligare någon spelare, men att hon sedan tillträdet som sportchef 2015 inte varit överens med så många spelare så här tidigt. Utöver ishockeyn måste det privata falla på plats för samtliga spelare.

– Det är mycket som ska fixar jämfört med killar som bara ska ha sin lönecheck. Det är lite mer problematiskt, en del vill ha jobb och andra pluggar.

Om ni ska bli bättre än Luleå, behöver ni inte förstärka truppen då?

– Några nyförvärv blir det, vi har en ny back klar som jag inte kan gå ut med än och vi kollar på tre, fyra spelare till.

Har du en högre spelarbudget att jobba med till nästa säsong?

Vi har fått lite högre, men det är inte ens i närheten av Luleå. Vi får konkurrera genom att få ihop ett lag och att Madde (Östling, tränare) får rätt spelare att jobba med.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.