LHC försvarade SM-guldet

Bildbyrån
Foto: Bildbyrån
Damernas SM-guld i ishockey är Linköpings. För andra året i rad vann de i dag SM-slutspelet. Och de gjorde det enkelt. AIK besegrades med 5–0. ”Jag är jättelycklig”, säger Linköpings målvakt Kim Martin Hasson.

I fjol tog Linköping SM-guld efter en dramatisk SM-final mot Modo. I dag försvarade laget sitt guld – och nu blev det långt ifrån dramatiskt.

De vann med 5–0, och avgörandet kom redan i den andra perioden där de gick från 1–0 till 4–0 inom loppet av mindre än tre minuter.

De fick en drömstart på finalen. Redan efter 5.15 tog de ledningen genom Jenni Asserholt. Emilia Andersson hade åkt förbi den förlängda mållinjen och passade sedan bakom ryggen till landslagets lagkapten Jenni Asserholt som stötte pucken i mål, förbi Minatsu Murase i AIK:s mål.

– Emilia trampade in på kanten och jag försökte bara ta mig framför mål och hoppas att pucken kom där och det gjorde den, sade Asserholt till SVT Sport.

”Hur skönt som helst”

I den andra perioden tog Linköping över, och efter 5.19 satte Pernilla Winerg i powerplay 2–0 förbi en skymd Minatsu Murase. 1.21 senare kom 3–0 då Anna Kjellbin sköt ett skott som gick mellan Murases ben.

– Hur skönt som helst, sade Kjellbin.

Mindre än två minuter senare kom även 4–0 då Melinda Olsson kom fri efter ett fint anfall och inte gjorde något misstag.

Martin Hasson säker

I den tredje perioden spelade AIK upp sig, men de hade svårt att skapa riktigt heta lägen. Och de lägen de väl skapade tog landslagsmålvakten Kim Martin Hasson hand om på ett säkert sätt.

Och i stället för en reducering satte Jennifer Wakefield med drygt tre minuter kvar att spela 5–0 vilket blev slutresultatet.

– Matchen var jämn och siffrorna visar inte hur matchen såg ut, men vi var mer effektiva, säger Wakefield, som vann slutspelets poängliga, till SVT Sport.

”Så välförtjänt”

Tränaren Peter Frantz var stolt över sitt lag:

– Det är så välförtjänt. Vi har jobbat så härt för det här hela säsongen och det är så kul att spela så här bra hockey den sista matchen, säger han.

Målvakten Kim Martin Hasson:

– Jag är jättelycklig och känner framför allt lättnad, säger hon, som förutom guldet gladde sig över de 2 978 åskådarna i Stångebrohallen.

– Kul att publiken kommit hit. Jag tror aldrig att vi har haft så här mycket publik och vi har jobbat hårt på kontoret för att få hit mycket folk.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.