Linus Söderström ser fram emot en ordentligt försäsongsträning. Foto: Marie Lehmann och Bildbyrån (infällda bilden)

Söderström ser fram emot en sommar utan smärta

Uppdaterad
Publicerad

Den här sommaren blir den första på fyra år där HV71:s guldmålvakt Linus Söderström kan träna precis så som han vill. Utan smärta i ljumskarna som han opererade direkt efter junior-VM 2015.

– Jag ska träna skiten ur mig, säger Söderström.

Linus Söderström är bara 20 år men har redan vunnit SM-guld, spelat två JVM-turneringar och skrivit NHL-kontrakt med New York Islanders.

Framgångar som kommit med ett pris. Problemen med ljumskarna har gjort att hans senaste somrar handlat mycket om återhämtning.

Den här försäsongen är den första sedan 2013 som hans kropp är redo för riktigt tung sommarträning.

– Det är dags att börja foka. Jag ska sätta personbästa i fysisk kapacitet.

Deltagit i camp

Söderström skrev ett treårskontrakt med New York Islanders den 11 maj i år. Han har också deltagit i klubbens camp under sommaren och klubben gillar vad de sett av honom.

– Han är en riktigt bra målvakt som haft ett riktigt bra år i en bra liga, säger Islanders coach Doug Weight till Islanders hemsida.

Islanders coach gillar att ha fått chansen att bekanta sig med Söderström.

– Det måste få veta hur intresserade vi är av våra spelare och hur mycket vi tittar på dem.

Men för Linus är HV71 som gäller i första hand även nästa säsong. Till att börja med.

– Jag känner att just nu är det största misstaget jag kan göra är att åka över för tidigt till NHL. Det är så många som åker över för tidigt, som får komma hem igen och börja om, säger han. 

– Jag har gjort så mycket. Två JVM och SM-guld, men jag har inte gjort det flera år i rad. Om man lyckas göra det flera år i rad, och har skapat en kontinuitet, då kan man nog vara redo för att ta steget över. 

Det kan bli mer än ytterligare en säsong.

– Kanske till och med två år till skulle vara bäst.

Tre förebilder

Linus Söderström får avslutningsvis frågan vilken målvakt som är hans förebild. Han svarar snabbt Henrik Lundqvist, Jonathan Quick och Carey Price.

När jag undrar varför han väljer att nämna tre målvakter svarar Linus Söderström att det är de tre bästa målvakterna i världen.

Och poängterar att de är helt olika som målvakter:

– Lundqvist spelar långt in i målet, butterfly. Quick spelar långt ut med spliträddningar. Och Price kombinerar båda.

– Man ska bygga på ens individualitet, säger Linus Söderström med eftertryck. Man ska bygga på ens egen styrka och talanger. Jag har haft så många som velat ändra min spelstil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.