Lucas Raymond kan bli ”Årets rookie” i NHL: ”Vill bli ännu bättre”

Uppdaterad
Publicerad

Lucas Raymond skulle ha kunnat spela sitt tredje JVM i vintras, men istället jagar 20-åringen titeln ”Årets rookie” i NHL.

Raymond debuterade i SHL som 16-åring, med Frölunda. Den här säsongen gör han sin första i NHL, och inledde med hattrick redan andra veckan med Detroit Red Wings.

Det går undan precis som det alltid gjort för Lucas Raymond.

– Det var enormt häftigt såklart (att debutera i NHL). När den stunden kom för mig var det otroligt, säger Lucas Raymond till SVT Sport

SVT Sport träffar Lucas Raymond i Little Ceasars Arena, efter en träning. Arenan ligger i Detroits citykärna och Red Wings delar den med NBA-laget Detroit Pistons. Ett shoppingcentrum ingår i arenakomplexet liksom flera restauranger där människor från arbetsplatser i närheten äter lunch.

Red Wings har få såna här dagar – matchlediga på hemmaplan – under säsongen. Det är en stor skillnad mot i SHL.

– Det handlar mycket om förberedelser och att känna sig redo för nästa match”, säger Lucas Raymond.

Vad är det för förberedelser?

– Kosten är en stor del av att vara redo och att man är utvilad inför varje match, även att man dricker mycket vatten”, säger han.

– Jag tror det handlar om att man påverkar det man själv kan påverka för att ge sig själv de bästa förutsättningarna och sen får man ta resten som det kommer. Allt från mat, sömn och vad det nu kan vara. Man lär sig vad som funkar för en själv med tiden.

Du bor själv för första gången, hur löser du matbiten?

– Ska jag vara ärlig är jag inte världens bästa kock, det är jag inte.

– Min carbonara har ett blandat rykte, skulle jag säga. Om du frågar mig är den väldigt bra, och min mamma tycker säkert också att den är jättebra. Skulle jag välja en paradrätt så är det nog den.

Det är tufft, säger han, att få i sig den stora mängd mat som krävs för att orka med det intensiva NHL-schemat. Här består grundserien av 82 matcher, hemma av 52.

Framtidens spelare och legendarerna

Lucas Raymond var Detroits förstaval i draften sommaren 2020. Nu är organisationen inne i en ombyggnadsfas med flera av ligans mest spännande nykomlingar i truppen.

Men hos Detroit finns också legendarerna närvarande, varje dag. Som Nicklas Lidström, ny vicepresident hos Detroit Red Wings. Lucas Raymond befinner sig i en unik miljö där han får ovärderlig feeback:

– Det känns nästan overkligt eftersom det är spelare som man har sett upp till sedan man var liten, och som nästan är lite overkliga. Att få träffa dem och snacka med dem är enormt, med den hockeykunskapen de har, säger Raymond.

Under den här förmiddagens träning har Nicklas Lidström suttit i den lounge som finns för klubbledningen i träningsarenan. Stora panoramafönster vetter mot rinken och klubbledningen ser isen på bekvämt avstånd från skinnfåtöljerna.

Nicklas Lidström är imponerad av Raymond:

– Jag tycker Lucas haft en fantastisk säsong så här långt. Han är rookie i NHL, producerar, spelar i förstakedjan, spelar over time i tre mot tre och har verkligen presterat. Han förtjänar den istid han har fått.

Vilka är hans styrkor?

– Jag tycker han har flera styrkor, hans åkning och hans blick för spelet – och arbetsmoralen. Han jobbar hela tiden och man ser att han rör fötterna hela tiden. Det är väldigt sällan han bara glider, utan han jobbar hela tiden. Det är en kombination av mycket som gör att han är så bra.

Se hela reportaget med Lucas Raumond i spelaren nedan

Raymond om möjligheten att bli Årets rookie

Det är bara fyra svenskar hittills som tilldelats ”Calder Trophy”, utmärkelsen för årets nykomling i NHL. Det är ett prestigefyllt pris som i allra högsta grad är inom räckhåll för Lucas Raymond.

Det är dock ingenting han tänker på, säger Luckas Raymond. Han fokuserar mest på att fortsätta utvecklas:

– Jag vill ju göra ännu bättre. Man behöver titta framåt. Hockeyn är så extremt snabb nuförtiden, och att vara snabb och försöka vara smidig där ute är en stor del av mitt spel, eftersom det finns betydligt större spelare än jag. Jag vill fortsätta använda mina styrkor och jobba på dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.