Luleå bromsade Färjestads offensiv

Uppdaterad
Publicerad

Luleå nollade Färjestads poängkungar.

Då blev det seger i Karlstad, 3–2.

– Man kan inte ge dem någonting, säger lagkaptenen Erik Gustafsson.

I fem raka segermatcher hade Färjestad gjort sammanlagt 33 mål. Under samma period klättrade Michael Lindqvist och Marcus Nilsson upp i topp i SHL:s poängliga.

Luleå kom till Karlstad med fokus på att bromsa hemmalagets anfallsishockey och gästerna, som hade förra säsongens tätaste defensiv, gjorde det bra – särskilt mot formationen med Lindqvist och Nilsson som fick tillbringa mycket tid i egen zon och inte noterade en enda poäng.

– Det gäller att vara påkopplad. Man vet hur snabbt det smäller om man ger dem minsta lilla yta, säger Luleåbacken Erik Gustafsson.

Problemet är att våga ligga nära. Rädslan för att bli bortgjord kan vara hämmande.

– Det gäller att tajmingen sitter och att man känner att man har understöd. Annars kan det lätt bli att man håller ett säkerhetsavstånd. Då får de tid och kan känna sig trygga med pucken.

”Föll på plats”

Efter en strulig försäsong tycker Gustafsson att det börjar stämma allt bättre både för egen del och för laget.

30-åringen spelar mest av alla i SHL och var på isen över 25 minuter mot Färjestad – men inte på något av de två baklängesmålen.

– Det är enklare att spela mycket än att träna tungt, säger han.

Segern i Karlstad var blott den andra på bortaplan för topptippade Luleå.

– Det känns som om det här var vår bästa match för säsongen. Det är så här vi vill spela. Mycket föll på plats i dag. Det här bygger självförtroende, säger Gustafsson.

Efter att ha dominerat den första perioden fick Luleå utdelning i den andra. Faktum var att alla matchens mål kom i mittperioden.

Nils Lundkvist gjorde 1-0 i powerplay, Isac Brännström satte 2-1 och Austin Farley såg till att Färjestads andra kvittering gav likaläge i bara 17 sekunder.

Arvid Holm hamnade på mage och Farley lyfte kallt pucken över den simmande hemmamålvakten – en fullträff som gav tre poäng.

”Stänger ned”

Bortalaget kontrollerade den tredje perioden och vann rättvist.

– Vi var tajta och hjälpte varandra. De är formstarka och har seriens bästa offensiv men vi stänger ned dem, säger Erik Gustafsson.

Färjestad kom inte loss mer än glimtvis i andra perioden. Det såg trögt ut.

– Det ser kanske slitet ut men Luleå är väldigt, väldigt bra, säger assisterande tränaren Gereon Dahlgren.

SHL

Färjestad BK logo

Färjestad BK

2 - 3

Luleå HF logo

Luleå HF

0-0, 2-3, 0-0
Löfbergs Arena, Karlstad
Publik: 6432

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.