Luleås Michelle Karvinen Foto: Bildbyrån.

Luleå klart för SM-final – Modo utjämnat efter rysare

Det var en måstematch för Modo och Djurgården.

Övikslaget tog däremot vara på chansen men det krävdes en straffläggning för att slå Linköping på bortaplan med 3–2. För Luleå blev det en hyfsat stabil seger med 5–3 mot den regerande svenska mästaren Djurgården och är nu klara för SM-final.

För Luleå blev det återigen en drömstart när de kunde ta ledningen efter endast 45 sekunder i den första perioden. Noora Tulus stod för förarbetet och Melinda Olsson kunde sedan smälla in returen bakom Lovisa Berndtsson.

Men Djurgården steppade upp spelet i den andra perioden och kunde kvittera till 1-1 direkt efter tek. Andrea Dalen bak till Jessica Adolfsson som sköt mellan benen på Maria Omberg.

Innan periodens slut skulle dock Luleå återigen ta ledningen. Efter en snygg krosspass från Nathalie Ferno kunde landslagsbacken Johanna Fällman skjuta in pucken rätt upp i krysset.

Luleå fortsatte att visa klass och vann tillslut matchen med 5–3 efter att Djurgården återigen kämpat sig tillbaka. Norrbottningarna är därmed vidare till SM-final.

Straffläggning avgjorde

I Stångebro ishall var matchen mellan Linköping-Modo desto jämnare. Efter en stark inledning av Linköping var det Modo som tog över spelet alltmer mot slutet och hade vittring på ledningsmålet efter ett jätteläge av Jenelle Kohanchuk.

Men det första målet skulle inte komma förrän i mitten av den andra perioden och då av Linköpingsspelaren Lara Stalder. Den schweiziska landslagsforwarden kom fri och kunde efter ett par dragningar lägga in pucken på backhand.

Men Modo utjämnade direkt till 1–1 efter ett backskott av OS-guldmedaljören Sidney Morin som sedan styrdes in av Olivia Carlsson. Övikslaget fortsatte att briljera och utökade till 2–1 genom en fin prestation av Michaela Cava.

I den tredje perioden klev rutinerade Pernilla Winberg fram i numerärt överläge och kunde sätta viktiga 2–2 med knappa nio minuter kvar. Matchen gick därmed till förlängning och sedan även straffläggning.

Kaitlyn Tougas och Morin satte straffarna för Modo som därmed vann med 3–2 och utjämnade serien.

Den tredje och avgörande semifinalen spelas i morgon, söndag.