Minatsu Murase, Emma Eliasson och Emma Nordin – årets spelare i Riksserien.

Luleå tar hem två spelarpriser

Uppdaterad
Publicerad

Ett år har gått fort för Luleå. I morgon spelar de SM-final två av tre inför storpublik. Idag kan SVT Sport berätta att två Luleåspelare, Emma Eliasson och Emma Nordin, utses till årets back och årets forward i Riksserien. Det tredje priset, årets målvakt, går till AIK:s Minatsu Murase. ”Kul att Emma Nordin får pris, så var inte säsongen förgäves”, säger Eliasson till SVT Sport.

Responsen har varit stor efter att Luleå hockey startade sitt damlag för ett år sedan. Backlippan Emma Eliasson hyllar klimatet i klubben.

– Det har gått sjukt fort. Men vi har haft en väldigt tillåtande och kreativ miljö som jag tror är nyckeln till att vi har spelat så bra, säger hon.

Två av tre spelarutmärkelser från Svenska idrottsförbundet går alltså till Luleå. Forwarden Emma Nordin skadade sig och fick avsluta säsongen i februari, men får priset ändå. Eliasson vann poängligan för backar i Riksserien med 45 poäng på 34 matcher.

”Helt ofattbart”

– Skillnaden har varit att jag har gjort så mycket poäng, och det har jag mina forwardskollegor att tacka för. Jag har många assist som de har förvaltat, säger hon.

Supportrarna i Luleå har tagit till sig det nya laget, och även stödet runtomkring har betytt mycket för spelarna, säger Eliasson.

– Det stöd vi får är helt ofattbart. Vi har nästan blivit chockade, att vi har en klack som står och skriker varje hemmamatch. Vårt publiksnitt har ju varit, tre-, fyrdubblat jämfört med andra lag i Riksserien.

Publikfaktorn tror hon blir avgörande när den andra SM-finalen av två ska spelas i Luleå på lördagen, efter förlusten i första matchen.

”Väldigt hoppfull”

– Det kommer att vara en av nycklarna till att vi kommer att vinna. Vi har varit otroligt bra på hemmaplan, när de har stått och skrikit våra namn.

Trots förlusten i första matchen är känslan lugn inför match två, säger Eliasson.

– Läget är likadant som inför första matchen: vi måste vinna två raka för att ta hem det. Vi är trygga med vårt spel, nu föll vi i och för sig igenom sedan, men med tanke på hur vi spelade i första perioden är jag väldigt hoppfull.

Tränare Fredrik Glader om spelarna

Årets back, Emma Eliasson: Hon är Sveriges absolut spelskickligaste back. Hon är en fantastisk människa vid sidan av isen, med enorma ledaregenskaper. Hon har allt vad man kan önska sig av en lagkapten.

Årets forward, Emma Nordin: Det är jätteroligt att hon får det här priset trots att hon är skadad, det visar verkligen att hon är Sveriges bästa forward. Hennes utveckling sedan hon kom till oss är fantastisk. Hon har en bra spelförståelse och ett bra skott. Jag hoppas kunna se henne som center i landslaget i framtiden.

Så sänder SVT

SM-finalerna avgörs i bäst av tre matcher.

Onsdag 16 mars:

19.00 Linköping–Luleå (SVT Play)

Kommentatorer: Dusan Umicevic och Patrik Ross (expert).

Lördag 19 mars:

13.00 Luleå–Linköping (SVT2)

Kommentatorer: Dusan Umicevic och Maria Rooth (expert). Erika Grahm är expert i studion.

Söndag 20 mars:

13.00 Luleå–Linköping (SVT2)

Kommentatorer: Dusan Umicevic och Maria Rooth (expert). Erika Grahm är expert i studion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.