Joel Lassinantti. Foto: Bildbyrån

Luleå vann seriefinalen efter målvaktens storspel

Luleå Hockey vann seriefinalen mot Färjestad på hemmaplan med 4–1. En stor anledning till det var Joel Lassinanttis målvaktsspel och Peter Emanuelssons två mål. I och med segern drygar Luleå också ut serieledningen i SHL.

Luleå tog också ledningen med 1–0 efter 15.54 genom Petter Emanuelsson då han tog ett varv i ofensiv zon och tryckte upp ledningspucken.

Situationen innan ville Färjestad ha en utvisning med sig då Radek Muzik fällde en Färjestadsback i offensiv zon.

Storspel av Lassinantti

I mitten av den andra perioden ökade Luleå på sin ledning till 2–0. Helt ren framför mål kunde Isac Brännström pricka in 2–0-målet efter pass från Einar Emanuelsson och Juhani Tyrväinen.

Sedan var det Färjestad som tog över och bortalaget hade flera lägen att reducera, men då klev Luleås målvakt Joel Lassinantti fram med ett stort spel och hemmalaget kunde behålla 2–0-ledningen till paus.

Drygar ut serieledningen

Efter 09.14 i den tredje perioden fick Färjestad till slut utdelning då poängligaledaren Marcus Nilsson serverade Daniel Viksten som reducerade till 2–1. Trots att Joel Lassinantti var snabbt över hann han inte dit för att rädda.

Men närmare än så kom aldrig Färjestad då Petter Emanuelsson satte sitt andra mål i matchen till 3–1 med ett vinkelskott som letade sig förbi Färjestads målvakt Markus Svensson. Med 30 sekunder kvar av matchen fastställde lagkaptenen Erik Gustafsson slutresultatet till 4–1 med mål i öppen kasse. Just innan hade Färjestads Per Åslund dragit på sig ett matchstraff för spearing.

– Riktigt skönt att vi får 2–0 och håller ut. Vi böjar bra i första perioden, men i andra får de långa anfall där Joel Lassinantti spelar riktigt bra. I tredje är vi lite för mycket i egen zon, men sett till hela matchen gör vi det riktigt bra, säger tvåmålsskytten Petter Emanuelsson till C More efter matchen.