Henrik Lundqvist. Foto: TT Nyhetsbyrån

Lundqvist fick fint pris – ”Det är en stor ära”

Henrik Lundqvist prisas för sitt målvaktsspel i New York Rangers i NHL. Den svenske stjärnan tog innan matchen emot ”Steven McDonald extra effort award”. Det är ett pris som varje år delas ut till en Rangers-spelare som stått för bra insatser under säsongen och som röstas fram av supportrarna.

Priset har fått sitt namn efter en New York-polis som skottskadades 1986, och som gick bort i fjol. Lundqvist har fått priset en gång tidigare, under sin rookiesäsong 2005–2006. Lundqvist har spelat 802 matcher för New York-laget.

– Varje gång man pratar om den här underbara familjen tar det mig tillbaka till mitt rookie-år. Jag har lärt känna dem genom åren och det är en stor ära att få priset, säger svensken till Madison Square Gardens tv-kanal.

– Det här årets vinnare har gett hela sitt hjärta till laget de senaste 13 åren, sade sonen Conor McDonald inför Rangers jublande hemmapublik.

Lundqvist har spelat 802 matcher för New York-laget och minst sagt blivit en publikfavorit.

– Det roliga med det här är att supportrarna har röstat. Även om året inte gick som vi hoppades så gör man alltid sitt bästa, säger han.

Klar förlust mot Tampa Bay

Matchen som följde prisutdelningen var typisk för Rangers säsong. Det blev en klar förlust mot Tampa Bay med 7-3, men Lundqvist vaktade inte kassen.

Efter Tampa Bays 3–1-mål i början av tredje perioden, av JT Miller på framspelning av Victor Hedman, hämtade sig New York-spelarna inte. Tampa Bay höll en klar ledning matchen ut. Hedman knep totalt två assistpoäng.

Mika Zibanejad och Jesper Fast spelade fram till ett av Rangers reduceringsmål i tredje perioden.

Det var Rangers sjätte förlust på sju matcher, men laget har sedan tidigare ingen chans att nå slutspelet.