Henrik Lundqvist varnar för Finland. Foto: Bildbyrån/SVT

Lundqvist: ”Vi måste göra vår bästa match”

Tre Kronor är stora favoriter i VM-semifinalen mot Finland på lördag kväll. Men den svenske målvakten Henrik Lundqvist varnar för motståndet: – De kommer att komma med bra självförtroende och känner att de är på G. Vi måste ladda om här och göra vår bästa match i turneringen, säger Lundqvist till SVT Sport.

Det finländska laget har kritiserats hårt under turneringen, speciellt efter 1-5-förlusten mot Frankrike. Men lagom till utslagsmatcherna fick man spelet att stämma vilket 2-0-segern över USA i kvartsfinalen visar.

Henrik Lundqvist tror att det tröga starten kan vara till fördel för det finska laget nu i slutskedet av turneringen.

– Ibland är det så, man startar lite trögt och får jobba sig igenom och gå igenom många detaljer som inte funkar i början som sen hjälper dig resten av turneringen. Vi har varit med om det tidigare mästerskap och allt går inte spikrakt jämnt. Många tror att det går att vinna på beställning på den här nivån, men det gör det inte. Det är många bitar som ska stämma.

Även den svenske förbundskaptenen Rikard Grönborg förväntar sig en tuff semifinal:

– De är ju finska lejonen, de kommer verkligen att köra. Det här betyder väldigt mycket för dem och de vill nästan vara underdogs. Vi vet att de är väldigt målmedvetna i deras arbete, de har en filosofi som de jobbar envetet med, säger Grönborg.
 

Fakta: Senaste Finnkamperna

Visa

Här är de fem senaste mästerskapsmötena mellan Tre Kronor och Finland:

OS-semifinal, 2014 (Sotji): Sverige-Finland 2–1.
VM-semifinal, 2013 (Stockholm): Sverige-Finland 3–0.
VM-final, 2011 (Bratislava): Sverige-Finland 1–6.
OS-gruppspel, 2010 (Vancouver): Sverige-Finland 3–0.
VM-bronsmatch 2008 (Quebec): Sverige-Finland 0–4.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer