Magnus Nygren är en av backarna som måste tampas med VM:s poängkung Peter Cehlarik (längst till vänster i högra bilden). Foto: Bildbyrån

Tre Kronors tuffa uppdrag: Stoppa VM:s poängkung

Uppdaterad
Publicerad

Med åtta poäng på fem matcher är Slovakiens Peter Cehlarik hela VM:s poängkung just nu.

Honom, och radarpartnern Marek Hrivik, måste Tre Kronor stoppa i kväll för att ha chansen att nå kvartsfinal.

– Cehlarik och Hrivik leder det mesta av deras offensiva styrka så vi måste lägga extra krut på att hålla koll på dem, säger backen Magnus Nygren till SVT Sport.

Under lördagskvällen visade Leksandsduon Cehlarik/Hrivik på nytt vägen för Slovakien.

Cehlarik bröt dödläget och tryckte in 1-0, på passning från Hrivik, i den tredje perioden när Danmark besegrades med 2-0.

Hrivik vann hela SHL:s poängliga under säsongen som gick med sina 51 poäng (14+37) på 44 matcher. Cehlarik utmärkte sig också med sina 40 poäng (20+20) på 45 matcher.

”Ett spelskickligt lag”

Under VM har succén fortsatt och Cehlarik toppar poängligan med totalt tre mål och fem assist. Hrivik har noterats för två mål och fyra assist såhär långt.

– Slovakien har ett duktigt och spelskickligt lag med några svenskbekantingar som helt klart leder det mesta av deras offensiva styrka. Jag tror att vi har hyfsad koll på Hrivik och Cehlarik. De har många fler, men det är de två som utmärker sig, säger Tre Kronor-backen Magnus Nygren till SVT Sport.

– Givetvis kommer vi att lägga extra krut på att hålla koll på dem, men vi har många i laget som har spelat mot dem under säsongen så jag tror inte att det ska vara något problem.

”Vi har varit superbesvikna”

Vad säger du om Sveriges VM-turnering såhär långt?

– Vi har varit superbesvikna på vårt spel i inledningen av turneringen. Det känns ruggigt onödigt. Samtidigt vinner vi ingenting på att älta det nu utan det är bara nästa match som gäller. Vi förstår precis som alla andra att de första två matcherna skulle ha slutat på ett annat vis, säger Nygren och fortsätter:

– Det får analyseras när man har tid för det, men det är omöjligt att bygga någon form av energi och vinnarkänsla just nu genom att sitta och analysera bedrövligt dåliga insatser. Det har vi tid med senare. Förhoppningsvis har vi kraft, mod och styrka att ta oss samman och ta oss vidare. Det enda vi kan påverka är vår egen insats.

Slovakien toppar just nu gruppen med tolv poäng, medan Tre Kronor är sexa med sex poäng.

MER ISHOCKEY: Satans tolv VM: ”Drömde om det som barn”

VM

Sverige logo

Sverige

3 - 1

Slovakien logo

Slovakien

0-1, 1-0, 2-0
Riga

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.