Dave Prior var målvaktstränare i 16 år med Washington Capitals, här från 2007, men fick sparken och ska nu vinna Stanley Cup med Vegas Golden Knights mot sin gamla klubb. Foto: TT

Förre målvaktstränaren ska sänka Washington

Uppdaterad
Publicerad

Han hade en lång karriär som målvaktstränare i Washington Capitals, men fick sparken när han vägrade att ta till sig nya metoder.

Nu är Dave Prior en av männen bakom Vegas sanslösa debutsäsong och ska försöka sänka klubben i sitt hjärta.

Det blev 16 säsonger med Capitals, under en period då Prior och klubben bland annat nådde den hittills enda tidigare Stanley Cup-finalen, 1998 mot Detroit, som slutade i en bitter 0-4-förlust. En av de offensiva profilerna på isen då hette Adam Oates, en spelare som sen tog steget till att bli coach i laget och 2013 hamnade i en fejd med den rutinerade målvaktsledaren.

Oates ville modernisera målvaktsspelet, hade tydliga ideer kring skolningen av den lovande Braden Holtby, men när Prior vägrade acceptera tankarna tvingades trotjänaren lämna klubben.

Mitch Korn tog över rollen i ett Washington Capitals som haft hyllade säsonger i fråga om grundserien, men aldrig riktigt lyckats i slutspelet. Braden Holtby har sakta men säkert utvecklats till en av ligans absolut främsta målvakter, vann 2016 Vezina Trophy som NHL:s bäste burväktare och har i vinter varit en av anledningarna till att Capitals gått hela vägen fram till klubbens andra finalserie genom tiderna.

Fleurys bästa säsong

Det finns bara ett problem för Washington. Motståndarmålvakten, veteranen Marc-Andre Fleury, är ännu bättre. Färre insläppta mål (1,68 i snitt mot Holtbys 2,04), högre räddningsprocent (94,7/92,3) och dessutom en vinnare som kom till nykomlingen Vegas som dubbel Stanley Cup-mästare med Pittsburgh.

Dessutom tränad av Capitals gamle målvaktscoach Prior, med samma ideér som han tidigare ratade, som nu tagit veteranen Fleury, 33 år och 14 NHL-säsonger, till sin bästa vintern i karriären. Definitivt en av anledningarna till att sensationen Vegas tagit sig hela vägen till finalspel under klubbens debutsäsong, som bara tredje lag genom tiderna.

Prior blev en av Vegas första värvningar när det blev klart att de skulle få plats i ligan. Fleury valdes med omsorg och kommer med sin numera mer aggressiva spelstil få en nyckelroll i finalserien. Han har hållit nollan vid fyra tillfällen under slutspelet, att jämföra med Holtbys två. Natten mot tisdag får vi ett första svar på vem som står sig bäst i en finalserie. En duell i duellen.     

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.