Maria Rooth tror att Djurgården – HV71blir den jämnaste kvartsfinalen Foto: Bildbyrån

Rooth: Luleå tar SM-guld

Uppdaterad
Publicerad

Efter 36 omgångar i SDHL:s grundserie är det dags för slutspel. Åtta lag gör upp om SM-titeln och SVT Sports expert Maria Rooth går igenom förutsättningarna inför kvartsfinalerna som inleds på onsdag.

– Det har varit en intressant säsong. Det är många bra spelare i SDHL nuförtiden och många av lagen har slagit varandra under säsongen. Dessutom tror jag att OS-uppehållet skapade arbetsro för lagen som har kunnat förstärka trupperna ytterligare till slutspelet, säger Maria Rooth.

Luleå – Brynäs

– Här borde Luleå ta det relativt enkelt, de har visat sig vara topplaget i år med. Det viktigaste för Luleå är att få spelarna att leverera tillsammans. De har gjort det bra hittills men det är skillnad i ett slutspel.

– Brynäs måste spela bra defensivt, speciellt (målvakten) Sara Grahn. De måste hålla ut så länge som möjligt för att få Luleå ur balans.

Linköping – AIK

– Jag tror att Linköping vinner. Ett bra lag och som har legat i topp hela säsongen. AIK har haft en tuffare säsong och har inte de finansiella musklerna på samma sätt och därmed inga importer. Man kan säga att lagen jobbar i olika ändar av serien. AIK måste hålla tätt länge för att få Linköping frustrerade och Linköping måste få igång sina toppspelare, och få ihop laget så att de blir stabila.

Modo – Leksand

– Jag tror på Modo, som har gått framåt mer och mer under säsongen. Det gick lite upp och ner i början men det är ett stabilt topplag och många som levererar framåt.

– Leksand måste stoppa kedjan med (Alice) Östensson, (Celine) Tedenby och (Miriam) El-Mahmadi. Även (Jenelle) Kohanchuk och Cava är heta offensivt. Får Leksand stopp på Modos målskytte tidigt har man en chans om man tar vara på de chanser man själva får.

Djurgården – HV71

– Det här blir den tajtaste kvartsfinalen. HV71 kommer med bra motstånd men Djurgården har många nyförvärv. Får Djurgården bara ihop laget så tror jag att de kan vara med och utmana om SM-guldet i år igen.

Rooths guldfavorit

När sedan slutspelet går vidare menar Rooth att det är flera som kommer att vilja vara med och slåss om guldet.

– Jag har en känsla av att det blir Luleå och Modo som står i finalen, men det är väldigt öppet och det känns spännande. Det är fem lag som kan slåss om det och det är de fem första i serien. Det blir säkert tajt om vem som vinner, men med sitt spelarmaterial borde Luleå med sin revanschlusta från fjolårets fadäs (uttåg i semin) ta hem SM-guldet i år.

SVT sänder finalmatcherna med start den 28 mars, något som Rooth ser fram emot.

– Det ska bli jätteintressant, det är väldigt kul att vi sänder finalerna. Jag hoppas att många tar chansen att titta, det kommer att bli bra hockey.

Kvartsfinalerna inleds på onsdag den 14 mars där det bäst rankade laget från grundserien inleder på bortaplan. Match 2 spelas på lördag den 17 mars och en eventuell avgörande match 3 spelas söndag 18 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.