Efter sju år fick HV71 jubla åt ett nytt SM-guld. Foto: Bildbyrån.

Mest värdefulle spelaren avgjorde finalserien

Uppdaterad
Publicerad

Simon Önerud avgjorde den sjunde SM-finalen mot Brynäs på pass av Martin Thörnberg, symptomatiskt att HV71:s två vassaste anfallsspelare fick samarbeta när guldet bärgades på hemmais inför saliga fans som firade långt efter slutsignal.

Efter matchen tilldelades Önerud ”Stefan Liv Memorial Trophy”, som slutspelets mest värdefulle spelare.

– Det är en värdig vinnare och han kanske var HV:s mest ledande spelare, säger SVT:s expert Jonas Andersson.

Finalserien var fantastisk och Brynäs fick minst lika många sympatier som HV71.

– Finalserien lyfter en medioker säsong, summerar Micke Renberg sina intryck.

”Ingen finalspelare till VM”

Inget av finallagen kommer, enligt Renberg, att få med några spelare till VM.

– Nej, inte en enda. SHL har varit svagare än någonsin. En enda spelare kommer med och det är Joel Lundqvist (Frölunda) och det med rätta, säger Renberg.

Finalsserien har fastnat på Renbergs näthinna.

– Den har varit rolig att titta på, HV71 var klar, klar favorit men Brynäs som fick spela sju matcher mot Frölunda i semin bjöd motstånd ända in på mållinjen. Till slut vinner HV rättvist. De spelar den snabbaste ishockeyn och det är rättvist att det premieras.

Thörnberg såg första guldet som elvaåring

Martin Thörnberg, som avstått de två senaste finalmatcherna  på grund av en krossad pungkula, följer i sin fars, Owe, fotspår. Fadern och nuvarande tränaren Johan Lindbom (som avgjorde) var med när HV tog sitt första SM-guld 1995. Då var en elvaårig Martin på plats i arenan och följde finaldramatiken (också det mot Brynäs).

– Det ska till en Thörnberg för ett SM-guld! Jag förstår nu hur stort det var för honom, säger Martin, som hyllar Brynäs.

– All heder till Brynäs. Det kunde ha gått hur som helst. Ett lag skulle vinna och det råkade bli vi, säger Thörnberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.