Luleå vann mot Modo med 3–2 under onsdagen/arkivbild. Foto: Bildbyrån

Luleå vann toppmöte men fick stjärnan knockad: ”En klockren armbågstackling”

Uppdaterad
Publicerad

Norrlandsderbyt mellan serieledande Modo och den regerande mästaren Luleå blev en tuff historia. Luleå vann med 3–2 men fick stjärnan Jenni Hiirikoski skadad efter en tackling som upprörde.

– Det var en klockren armbågstackling som tog rätt i skallen. Jag tycker att man ska granska en sådan person, säger Luleås huvudtränare Fredrik Glader till SVT Sport.

Modo som gått som tåget i SDHL och inte förlorat på tio matcher fick under onsdagen se sig besegrad mot den regerande mästaren Luleå med 2–3. Luleå visade vart skåpet skulle stå och avgjorde i den tredje perioden.

– Det var en arbetsseger för vår del. I dag tog vi på oss det hårda arbetsstället och vann mycket situationer. Det var en häftig match, säger Luleås huvudtränare Fredrik Glader till SVT Sport och fortsätter:

– Vi var verkligen noggranna i många situationer. Vi jobbade klart och spelade enkelt och kreativt, som vi ska göra.

Luleå tog ledningen

Luleå satte matchens första mål genom finska OS-stjärnan Petra Nieminen som på egen hand bröt sig in och på något sätt lyckades lirka in pucken mellan stolpen och skridskon på Modos Klara Peslarova.

Men tidigt i den andra perioden drabbades bägge lagen för utvisning och spelarna hann knappt sätta sig i utvisningsbåset innan Modos kvitteringsmål kom. Ett backskott från Paula Bergström och en svår styrning på Ellen Lövgrens klubba gjorde det svårt för Sara Grahn i mål att sätta stopp för pucken.

”En klockren armbågstackling”

I situationen senare fick poängmakaren Bergström matchstraff efter en ful tackling på Luleås andra finska storstjärna, Jenni Hiirikoski, som blev liggandes kvar på isen.

– Det var en klockren armbågstackling som tog rätt i skallen. Jag tyckte det var en bra bedömning men däremot tycker jag man ska granska en sådan person, säger Glader till SVT Sport.

Hiirikoski tvingades kliva av isen och kom sedan aldrig tillbaka in i matchen.

– Vi drar inga förhastade slutsatser utan avvaktar och ser hur läget ser ut för henne i morgon.

Klassmål av Karvinen och Nieminen

I den tredje perioden bjöds det sedan på ett riktigt klassmål. Michelle Karvinen som stod bakom mål stod för en delikat passning bakom ryggen till Nieminen som enkelt kunde lägga in sitt andra mål för dagen i öppen kasse. Peslarova som täckte den andra stolpen såg helt snopen ut när hon upptäckte att pucken hade gått in.

Med bara några sekunder kvar utökade sedan Michelle Karvinen till 4–2, efter kvittering av Modos Marion Allemoz till 2–3 – men målet dömdes bort och stämningen brusades upp bland både publiken och lagen.

– Domaren bedömde det som att det var en felaktig handstoppning men i det läget så dömde han bort målet också. Så tolkningen är att gör du mål på det han missar så ska han döma mål men ta två minuter på Karvinen, avslutar Glader som var missnöjd med bedömningen.

– Men vi hanterade det också.

SDHL

MODO Hockey logo

MODO Hockey

2 - 3

Luleå HF logo

Luleå HF

0-1, 1-0, 1-2
Fjällräven Center, Örnsköldsvik
Publik: 178

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.