Artturi Lehkonens (mitten) Montreal slog överraskande ut Pittsburgh. Foto: Frank Gunn/AP/TT

Montreal Canadiens skrällde – slog ut stjärnspäckade Pittsburgh Penguins

Uppdaterad
Publicerad

Montreal såg länge ut att inte nå slutspel.

Men tack vare coronapandemin fick de en plats i sista stund.

Nu är de vidare till åttondelsfinal – efter en skräll mot stjärnspäckade Pittsburgh.

– Nu ska vi njuta, säger målskytten Artturi Lehkonen.

2–0 mot Pittsburgh innebär att 24-rankade Montreal, som mest troligt inte hade nått slutspel under vanliga förutsättningar (då bara 16 lag går vidare) vinner playoffserien med 3–1 i matcher och nu ställs mot Tampa Bay eller Philadelphia.

– Det känns naturligtvis bra att vinna den här serien. Men det var bara en slutspelsomgång. Nu ska vi njuta ett tag av det här och sedan gå vidare, säger Artturi Lehkonen, som gjorde Montreals första mål, enligt Canadian Press.

Crosby förlorare på födelsedagen

Matchen stod länge och vägde. Födelsedagsbarnet Sidney Crosby, 33 år på fredagen, prickade ribban i tredje perioden, men närmre än så kom Pittsburgh aldrig.

I stället bjöd hans lagkamrat Brandon Tanev i försvarszonen Montreal på pucken, och när fyra Pittsburghspelare i en tilltrasslad situation jagade puck kunde Artturi Lehkonen peta in den i ett övergivet mål. Det återstod då fyra minuter att spela och när Pittsburgh jagade en kvittering lade Shea Weber in slutresultatet 2–0 i tom kasse.

– Serien spelades i bäst av fem matcher och då kan vad som helst hända. Vi gjorde några bra saker men vi gjorde inte tillräckligt. Man måste ge dem ”cred”. De spelade riktigt bra, säger Sidney Crosby.

Montreal är i och med segern det lägst rankade lag som någonsin har vunnit en slutspelsrunda i NHL.

SVT SPORT FÖRKLARAR: Hur går Stanley Cup-slutspelet 2020 till?

NHL

Montreal Canadiens logo

Montreal Canadiens

2 - 0

Pittsburgh Penguins logo

Pittsburgh Penguins

0-0, 0-0, 2-0
Scotiabank Arena, Toronto

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.