Mora är en vinnare igen. Foto: TT

Mora bröt tunga sviten i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Mora hade inte vunnit mot spöket Linköping på tio år.

Men under torsdagen bröt SHL:s nästjumbo den tunga sviten med förluster.

4-2 borta mot de formstarka östgötarna var fjärde segern på de sex senaste omgångarna.

Linköping har varit värsta mardrömsmotståndaren för Mora. I fjol vann östgötarna samtliga fyra möten och även höstens två första drabbningar har slutat med seger: 7-4 hemma och 2-1 borta.

LHC hade inte fått stryk mot dalagänget i egna arenan sedan 2004 och inte alls sedan 2008.

Inte mycket talade för att man skulle göra det den här gången heller, då man radat upp fyra raka segrar på sistone.

Rowe fortsatte att näta

Men superhete amerikanen Andrew Rowe – som gjorde hattrick mot Djurgården senast och öst in nio poäng de sex senaste omgångarna – slog till redan efter 27 sekunder.

En backhand lurade både hemmabackarna och målvakten Jonas Gustavsson.

Trots att LHC kvitterade i powerplay genom Nick Sörensen kom man inte i gång. Laget var trögt och med väldigt slarvigt passningsspel – medan gästerna var täta i defensiven och inte bjöd på något.

– Jag tycker vi gör en riktigt bra förstaperiod med bra rörelse i anfallszon. Vi behöver fortsätta vara ödmjuka och vara noggranna med små detaljer, sade Moras tränare Mats Lusth i C More.

– Det var riktigt dåligt, vi får komma igen i andra och spela bättre. Vi vill inte tillräckligt, just nu tror vi att det ska hända enkelt och det gör det inte. Skönt att få göra mål eftersom jag varit iskall senaste tiden, sade Nick Sörensen.

Grovt slarv av LHC

Men det blev inte ett dugg bättre för Linköping. Andrew Rowe bjöd på en soloprestation fram till 2-1, innan Sebastian Hartmann på volleyretur satte 3-1.

– Vi har spelat väldigt bra hittills och fått mycket puckar på mål. Vi måste fortsätta spela enkelt, chippa ut puckar och få ner pucken djupt på dem och få deras backar felvända, menade Andrew Rowe i C More.

Någon större anstormning kom inte heller i sista perioden från LHC – då i stället landslagsbacken Lukas Bengtsson slarvade grovt som gav Michael Haga öppen bur fram till definitivt avgörande 4-1.

SHL

Linköping HC logo

Linköping HC

2 - 4

Mora IK logo

Mora IK

1-1, 0-2, 1-1
Saab Arena, Linköping
Publik: 5502

Första perioden

  • 00:26
    0-1MålRowe (Abbott)
  • 1-1MålSörensen (Lycksell/Karlsson) PP1
    19:18

Andra perioden

  • 07:21
    1-2MålRowe (Abbott)
  • 08:10
    1-3MålHartmann (Petti/Johnston)

Tredje perioden

  • 07:24
    1-4MålHaga (Bromé)
  • 2-4MålWright (Andersson/Gordon)
    19:52

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.