Magnus Hellberg. Foto: Bildbyrån

Mördande målvaktskonkurrens inför VM: ”Kan inte tänka på sånt”

Publicerad

Magnus Hellberg spelade All Star-match i KHL och har tagit ligan med storm. Den 197 centimeter gänglige målvakten har fått sitt genombrott efter flera år av slit i Nordamerika som aldrig gav en permanent plats i NHL. – Jag ville verkligen ge det en chans men det är tillfälligheter där borta. Jag hade inte flytet och i NHL går de hellre på ett säkert kort än att testa en ny ung förmåga, säger Hellberg till SVT Sport.

Han är inte typen som grämer sig. Magnus Hellberg gav NHL ett ärligt försök men han räckte inte till den gången. Just nu lever han i stället drömmen i KHL och det kinesiska laget Kunlun Red Star där han gjort braksuccé i målet.

– Det har gått riktigt bra och hela satsningen är häftig. De satsar mot OS på hemmaplan (2022) och vill bygga upp ishockeyn i landet till dess. Vi ska vara loket i denna satsning och det känns hittills perfekt.

Var med i OS-truppen

Hellberg var med i den svenska OS-truppen som åkte ut i kvartsfinalen mot Tyskland men fick inte stå några matcher. Nu hoppas han bli förstemålvakt i VM – men är medveten om konkurrensen.

Hittills har Henrik Lundqvist och Jacob Markström tackat nej till VM. Båda behöver se över sin hälsostatus.

I Carlson Hockey Games är Hellberg uttalad förstamålvakt men till Sweden Hockey Games, som SVT sänder, får han konkurrens av Anders Nilsson. Vancouvers 197 centimeter långe bjässe har tackat ja till spel, vilket SVT kunde avslöja. Lägg till både Viktor Fasth och Lasse Johansson, som just nu är upptagna av finalspel i SHL respektive KHL, så förstår man att konkurrensen på målvaktssida är mördande. Även utan Henrik Lundqvists medverkan.

– Alla du nämner är riktigt bra målvakter men jag kan inte tänka på sånt. Jag kommer göra mitt och sen får vi se.

– Jag är en målvakt som täcker ytor men försöker inte bara förlita mig på det utan spelar också på känsla. Vi skulle kunna prata detaljer här i flera timmar men där har du mig kortfattat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer