Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
NHLs högsta chef Gary Bettman meddelade under en presskonferens i natt nya åtgärder efter den senaste tidens tränarskandaler Foto: TT Nyhetsbyrån

NHL-chefen: ”Kommer inte tolerera övergrepp i någon form”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en tids tystnad har nu Gary Bettman, NHL:s högsta chef, kommenterat den senaste tidens uppmärksammade tränarskandaler. Bettman meddelar att ligan nu har lanserat en fyrapunktsplan för att stävja ”fysiska övergrepp och rasism”.
– Vi kommer inte tolerera övergrepp i någon form, sa Bettman på en presskonferens i natt.

Ett par veckor har nu gått sedan Akim Aliu gick ut med vittnesmål kring rasistiskt och våldsamt beteende från Calgarys före detta huvudtränare Bill Peters. Sen dess har flera spelare klivit fram med liknande berättelser från flera tränare runt omkring i ligan.

Efter en stunds tystnad kring ämnet klev Gary Bettman, NHL:s högsta chef, i natt upp framför en samlad presskår för att ge sin syn på händelserna.

– Vårt besked är otvetydigt, sa han och fortsatte.

– Världen förändras till det bättre. Det här är en möjlighet och ett ögonblick för positiv förändring och den utvecklingen bör man kunna förvänta sig.

Lanserade en fyrapunktplan

Bettman meddelar att ligan planerar att lansera en fyrapunktplan för att stävja de skadliga beteenden som finns i NHL. Bland annat ska en anonym hjälplinje för spelare och lagledare startas, för att rapportera opassande beteende. Bettman säger också att man kommer att straffa lag som låter övergrepp passera orapporterade.

Akim Aliu, som tidigare uppmärksammat rasistiskt och våldsamt beteende från Calgarys före detta tränare Bill Peters, kommenterade ligans besked i sociala medier,

”Nu börjar det tuffa arbetet med att fokusera på detaljerna och implementera policy som kommer göra denna sport säkrare, ge den större mångfald och utkräva större ansvar.”

KLIPP: Foppa bekräftar NHL-coachernas skräckvälde (5 december 2019)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Foppa om coachernas skräckmetoder : ”Visst förekom det”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer