Bill Peters har anklagats för rasism och våld mot spelare Foto: TT Nyhetsbyrån/Arkiv

NHL startar utredning efter rasismanklagelser

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Akim Aliu anklagat Calgary Flames huvudtränare Bill Peters för att riktat rasistiska tillmälan mot honom har NHL nu startat en utredning mot tränaren. I ett uttalande så säger man: ”beteendet som han anklagas för är motbjudande och oacceptabelt”.

Akim Aliu har tidigare spelat för AIK och Karlskrona, nu riktar kanadensaren anklagelser om grov rasism mot sin före detta tränare Bill Peters. Under sin tid i den amerikanska farmarligan ska Peters använt ”n-ordet” mot Aliu vid ett flertal tillfällen. Påhoppen ska ha skett i omklädningsrummet när Peters inte uppskattade musiken som Aliu spelade, skriver Hockeysverige.se

Igår meddelade NHL att man kommer att starta en utredning mot Peters, som för tillfället är huvudtränare i Calgary. I ett uttalande säger NHL följande: ”beteendet som han anklagas för är motbjudande och oacceptabelt”. NHL säger också att man inte kommer att göra några vidare uttalanden kring händelsen förrän en utredning är genomförd.

I svallvågorna av anklagelserna har fler spelare uttalat sig kring Bill Peters metoder. Michal Jordán menar att Peters, under deras tid i Carolina Hurricanes använde grovt fysiskt våld.

”Jag önskar aldrig något illa mot personen men man får vad man förtjänar Bill.... Han sparkade mig och slog andra spelare i huvudet under matchen för att sedan låtsas som att inget hade hänt. Jag kunde inte tro mina ögon, att sådant kan hända i den bästa ligan i världen”, skriver tjecken i sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.