NHL-stjärnor nyfikna på Elias Pettersson: ”Han är verkligen bra”

Uppdaterad
Publicerad

Poängkung i SHL och i slutspelet.

Men för att få en VM-biljett måste Elias Pettersson också prestera i Sweden Hockey Games.

NHL-stjärnorna som anslutit till Tre Kronor imponeras av 19-åringen.

– Hoppas han kommer in och tar för sig här lika mycket som i SM-finalerna, säger stjärnbacken John Klingberg till SVT Sport.

Förbundskapten Rikard Grönborgs VM-trupp börjar ta form. De flesta NHL-stjärnor har anslutit till truppen inför Sweden Hockey Games, som blir den sista turneringen inför VM.

På onsdag ansluter även säsongens utropstecken i svensk hockey: Elias Pettersson.

– Det slutspel han hade är det bara att lyfta på hatten för och bocka och buga. En fantastisk ”coming man” och en fantastisk svensk talang, säger förbundskapten Rikard Grönborg.

”Händer grejer hela tiden”

Målvakten Anders Nilsson som spelar i Vancouver, klubben som tingat Elias Pettersson, är nyfiken på Växjöspelaren.

– Jag har sett klipp på nätet och han har haft en fantastisk säsong. Han verkar vara en jätteduktig spelare. Ska bli kul att se honom på nära håll, säger burväktaren.

Dallas stjärnback John Klingberg är inget undantag. Han följde Petterssons framfart SHL-slutspelet.

– Han är verkligen riktigt bra och kommer bli ett grymt tillskott för oss, säger Klingberg.

Backen är inte bara imponerad av Petterssons offensiv utan även talangens defensiva spel. Men mest har Klingberg fastnat för spelet med puck.

– Det händer grejer hela tiden.

Grönborg: Tror han tar en VM-tröja

Pettersson har firat klart SM-guldet med Växjö men är inte matchuttagen till mötet med Tjeckien på torsdag, men till helgens matcher mot Finland och Ryssland är han spelklar. Då måste 19-åringen bevisa att han även håller på landslagsnivå.

– Jag spår en lysande framtid. Det är bara erfarenhet som behövs och att fortsätta blir större och starkare, och få repetition på hög nivå. Han har ett sånt fantastiskt spelhuvud, säger Grönborg.

Hur vill du använda honom?

– Hans spets ligger i offensiva situationer, i powerplay och liknande. Han ska spela där och få chansen där och spela till sig en tröja på de posititionerna.

Vad tror du om hans VM-chanser?

– Baserat på vad vi sett i slutspelet och om han han producera på vår nivå är det en spelare som vi hoppas och tror tar en VM-tröja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.