Nya förslaget – direktnedflyttning kan införas

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterade svensk hockeys ensamutredare Ola Lundberg sitt förslag om hur seriesystemet ska se ut i framtiden.

Och vi kan komma att få en revolutionerande förändring.

Ett av de nya förslagen är att något av de två sista lagen i SHL ska direktdegraderas till hockeyallsvenskan.

Hela hösten har det varit idel protester mot SHL och dess ledning kring den riktning det styrt ligan och svensk hockey senaste åren. Bland annat har förslaget om skärpa licenskrav varit en het potatis. Konsekvensen ledde bland annat till att vd Jörgen Lindgren avgick för några veckor sedan.

Nu har vindarna vänt.

Playout föreslås

I dag presenterade Ola Lundberg, ensamutredare för svensk hockey, tillsammans med Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson, ett nytt förslag på hur seriesystemet kan komma att ändras.

– Jag har rest land och rike runt sedan februari månad. Träffat alla föreningar i SHL och hockeyallsvenskan. Jag har även träffat knappt ett tiotal i hockeyettan. Det har varit många givande samtal. Jag har även träffat styrelsegrupper och supportergrupper. Mitt förslag är jag däremot ensam om. Det har jag fattat själv, sa Lundberg innan han lade fram ett förslag.

– Jag föreslår ett playout, säger han.

Det innebär att SHL föreslås bestå av 14 lag, men att lag 13-14 i grundserien spelar en serie i bäst av sju matcher. Förloraren degraderas direkt till hockeyallsvenskan.

Ända sedan säsongen 1985/1986 har kvalspel varit vardag i SHL. Det kan nu komma att ändras.

Samma i hockeyallsvenskan

Det nya förslaget innebär också att hockeyallsvenskan ska bestå av ett slutspel med play-in, kvartsfinal, semifinal och final. Vinnaren är direktkvalificerad för SHL. Hockeyallsvenskan kommer också ha ett playout på samma sätt som SHL, ner till hockeyettan.

Ensamutredarens förslag ska nu ut på remiss till alla klubbar, ligor och hockeydistrikt med sista svarsdatum 1 februari, innan det slutgiltiga beskedet om seriesystemet fattas på ett förbundsmöte 15 juni 2019 och förändringarna kan vinna kraft till säsongen 2020/2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.