Ronja Savolainen. Foto: Bildbyrån.

Stjärnan tvingas söka sommarjobb på grund av coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset tvingade det Internationella ishockeyförbundet att ställa in damernas VM i Kanada.

Det får oväntade konsekvenser för Finlands landslagsstjärna Ronja Savolainen, 22.

– Det första jag tänkte var ”helvete nu måste jag jobba”, säger hon till SVT Sport.

I lördags meddelade det Internationella ishockeyförbundet, IIHF, att damernas A-VM i kanadensiska Halifax ställs in.

Myndigheterna i landet rekommenderar inte att mästerskapet spelas på grund av coronaviruset. Som följd av detta skjuts också B-VM, där Sverige skulle ha deltagit, upp ett år.

Corona och idrott

Luleås backstjärna Ronja Savolainen, som går in i SM-finalen mot HV71 på onsdag, är en av alla spelare som drabbas. Hon tillsammans med det finländska laget var ute efter revansch från fjolårets sura finalförlust mot USA på straffar.

– Jag blev jättebesviken och rätt arg också för det är ju oftast säsongens höjdpunkt. Nu när man inte har det känns det tomt. Jag vet inte vad jag ska göra nu. Det kommer kännas konstigt att börja sommarträna tidigare än normalt. Jag tycker det var fruktansvärt tråkigt, säger hon till SVT Sport.

Ekonomiskt tapp

22-åringen är hockeyspelare på heltid då de finländska landslagsspelarna får ett statsbidrag på närmare 100 000 kronor. Men ett uteblivet världsmästerskap betyder förlorad inkomst. De går nämligen miste om en eventuell medaljbonus samt dagstraktamente, som nu helt faller bort.

– Det första jag tänkte på var helvete nu måste jag jobba. Man kan inte tänka att man alltid ska vinna, men efter VM har vi fått en extrapeng från bonusen som lägger sig bra på fickan. Man klarar sig rätt långt under en sommar då. Men nu får man jobba, säger Savolainen och fortsätter.

– När finalserien tar slut blir det lite semester, men sen måste jag leta efter ett jobb för att få ihop de pengarna man annars brukar få ihop på VM. Det är ju tråkigt på det sättet också att jag inte kan lägga fullt fokus på att träna, utan måste hitta ett jobb för att få ihop sin ekonomi.

”Behöver jobba hela sommaren”

Hur mycket pengar rör det sig om med bonusar?

– Jag vet inte om vi får prata om det, men det är ganska mycket. Det beror helt hur det går på VM. Till det här mästerskapet skulle det höja bonusen så jag vet inte vad den ligger på nu. Men det är ganska mycket pengar.

Det är så du klarar dig över sommaren?

– Ja, det är så att man klarar sig över säsongen också. Det är när den är över som man slösat allt.

Har du jobbat något under tidigare somrar?

– Förra sommaren jobbade jag en månad för skoj skull för att känna på hur det är att jobba och för att få lite extra pengar. Men nu behöver jag jobba hela sommaren för att få ihop ekonomin.

KLIPP: Så farligt är coronaviruset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet