Elias Pettersson gjorde ett mål när Vancouver vann på straffar i Philadelphia. Foto: TT

Pettersson målskytt när Vancouver vann på straffar

För andra matchen i rad krävdes det straffar för att avgöra en Vancouvermatch i NHL. Men där man senast förlorade mot Edmonton, lyckades laget nu vinna straffläggningen mot Philadelphia.

– Vi spelade två bra perioder och höll oss sedan kvar i matchen, så jag är glad att vi tog hem det, säger Elias Pettersson.

Vancouverstjärnan Pettersson gjorde ett spelmål, en assist och satte en av lagets två straffar borta mot Philadelphia.

Hans mål kom i femte minuten av andra perioden. Han sköt från ena tekningscirkeln men pucken gick förbi målet och studsade mot sargen bakom målet innan den träffade Philadelphias målvakt Carter Hart och sedan gick in.

– Det konstigaste, mest tursamma – kalla det vad du vill, men alla mål räknas, säger Pettersson om det.

Det var lagets första USA-resa sedan mars i fjol. Förra säsongen delades ligan upp i fyra olika ”bubblor” för att kunna spela trots pandemirestriktioner, och de kanadensiska lagen höll sig på sin sida gränsen.

Philadelphia inledde målskyttet och ledde med 1–0 efter första perioden, men Vancouver kopplade grepp om matchen i den andra och ledde med 4–2 inför den tredje. Men Philadelphia ryckte upp sig och kvitterade till 4–4 innan signalen för ordinarie tid ljöd.

Efter en mållös förlängning behövdes det straffar för att skilja lagen åt, och Vancouver tog hem det hela med två straffträffar, medan Philadelphia missade sina två.

Vancouvers Oliver Ekman-Larsson noteras för en assist.

New Jersey vann i förlängning

Även mötet mellan Chicago och New Jersey avgjordes efter ordinarie speltid.

Dougie Hamilton, som skrev på för New Jersey i slutet av juli, inledde målskyttet redan efter 17 sekunder spel. Det var det snabbaste premiärmålet i klubbens historia, det tidigare rekordet sattes 2006, när Zach Parise gjorde 1–0 efter 26 sekunder i ett möte med Carolina.

New Jersey ledde med 3–1 när Chicago lyckades komma in i matchen igen och efter 60 minuters spel var ställningen 3–3. Men i förlängningsperioden räckte Chicago inte till och New Jerseys Jack Hughes petade in 4–3 med en knapp minut spelad.

New Jerseys Andreas Johnsson gjorde ett mål.

Avgjorde med åtta sekunder kvar

Nattens tredje match mellan Anaheim och Minnesota avgjordes med ett sekunddrama.

Svenske backen Jonas Brodin var delaktig i förarbete när Marcus Foligno satte 2-1 för Minnesota, med bara åtta sekunder kvar av den tredje perioden. Surt för Anaheim som blev helt utan poäng, där lagets svenske forward Jakob Silfverberg blev ende målskytt med sitt första mål för säsongen.