Calgarys Elias Lindholm jublar men det blev till sist förlust mot Tampa Bay Foto: TT

Pigga Calgary-svenskar räckte inte

Uppdaterad
Publicerad

Calgarys svenskar producerade poäng i bortamötet med Tampa Bay – men det räckte inte hela vägen.

Tampa vann med 4–3 – som däremot har fått ett trist besked kring skadade lagkaptenen Steve Stamkos som kan missa resten av säsongen.

– Man kan inte ersätta honom, säger tränaren Jon Cooper.

Hemmalaget Tampa Bay hann göra tre mål innan Calgary utmanade – med stor hjälp av lagets svenskar. Mikael Backlund spelade fram till 3–1-målet. Sedan kunde Elias Lindholm göra sitt 28:e mål för säsongen när han fick pucken av Erik Gustafsson, efter en stuts i sargen, och sköt in den mellan Tampa Bays-målvakten Andrej Vasilevskijs ben.

Lindholm avslutade sedan matchen med att även passa fram till Calgarys tredje mål. Men Tampa Bay hade innan dess fått in ett fjärde mål och svenskarnas insatser räckte aldrig till kvittering.

Stamkos kan missa resten

Tampa Bays skadade poänghjälte Steven Stamkos blir borta mellan sex och åtta veckor, meddelar klubben. Därmed ser han ut att missa resten av den reguljära NHL-säsongen. Steven Stamkos har gjort 66 poäng på de 57 matcher han har spelat under säsongen. Men en muskelskada i bålen har den senaste tiden satt stopp för stjärnan, som har missat fem av lagets senaste tio matcher.

– Man kan inte ersätta honom, han är en av världens bästa på det han gör, säger tränaren Jon Cooper.

På måndag ska han opereras och rehabiliteringen väntas ta mellan sex och åtta veckor. Därmed förlorar Tampa Bay sin näst viktigaste poänggörare under resten av den reguljära säsongen – och sannolikt även under den första omgången av slutspelet i Stanley Cup.

På andra plats

– Det är tufft, säger lagets tränare Jon Cooper och fortsätter:

– Om det inte hade varit nödvändigt, om det inte hade varit för hans bästa, så skulle vi inte ha gjort det. Vi tar alltid hand om spelaren i första hand.

Tampa Bay ligger på andra plats i den östra konferensen, sju poäng efter Boston som dragit i från i toppen. Frågan är om Floridalaget har kraft att utmana utan sin kapten på isen.

– Steven är självklart viktig för oss. Han har varit så bra för oss den här säsongen genom sättet han spelar på och sitt ledarskap, säger lagkamraten Yanni Gourde, enligt nhl.com.

MER NHL: Zibanejad avgjorde derbyt (26 februari 2020)

NHL

Tampa Bay Lightning logo

Tampa Bay Lightning

4 - 3

Calgary Flames logo

Calgary Flames

1-0, 3-2, 0-1
Amalie Arena, Tampa, FL
Publik: 19092

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.