Foto: Bildbyrån

Rakells rekordfart – jagar Sundin och Nilsson

Uppdaterad
Publicerad

Ingen svensk poängkung i VM har gjort mer än 14 poäng under de senaste 40 åren. Rickard Rakell står på tio efter bara fyra spelade matcher – och tackar sina lagkamrater.

– Vi ska bara försöka köra på, så får vi se hur långt det tar oss, säger han.

Den 25-årige Anaheimforwarden har gjort fem mål och fem assist på de fyra första matcherna i VM. Ett fantastiskt facit.

Hela hans kedja öser in poäng. Tillsammans med Mattias Janmark (3+5) och Mika Zibanejad (3+2) har trion stått för fenomenala 23 poäng.

Ishockey-VM

– Hela vår femma har rullat på väldigt bra genom hela gruppspelet hittills. Jag har blivit serverad många gånger och då är det bara mitt jobb att sätta dem, säger han.

Sätter laget före

Bland de som har lyckats göra 14 poäng för Tre Kronor i VM finns namn som William Nylander (i fjol), Henrik Zetterberg, Johan Davidsson, Mats Sundin och Kent Nilsson.

Klarar du att slå 14?

– Vi får se. I slutändan, om inte allt går som det ska för laget, så är allt förgäves ändå, säger han.

Tidernas vassaste poängkung i Tre Kronor är Nisse Nilsson 1962 med 18 poäng.

För de som följer NHL på nära håll är Rickard Rakells VM-succé ingen jätteskräll.

Nu är han på väg att slå igenom också för den breda svenska sportpubliken.

Rakell har aldrig spelat i Sverige på seniornivå, utan lämnade AIK:s juniorlag redan som 17-åring och flyttade till Nordamerika. Där gick han via den kanadensiska juniorligan och spel i Plymouth i tre säsonger till en halv AHL-säsong innan han fick chansen i topplaget Anaheim.

Som Selänne

Där är han sedan två säsonger lagets bäste målskytt, 33 mål i fjol och 34 den här säsongen. Rakell tar därmed plats tillsammans med legendariska stjärnor som Teemu Selänne, Paul Kariya, Bobby Butler och Corey Perry (nuvarande kedjekamrat) som de enda i klubbens historia som lyckats göra mer än 30 mål två säsonger i rad.

Han säger att Selänne och Perry har lärt honom mycket.

– Under mina första år när jag kom dit, bara att kunna se hur de förbereder sig inför matcher. Just Selänne och Perry är väldigt olika som spelare, men man kan ta mycket från båda två. Båda är väldigt roliga och avslappnade också, berättar han.

Det var när Rakell flyttades från center till ytterforward som han tog steget till att bli en utpräglad målskytt. Han använder video mycket för att utveckla sitt spel.

Vad är du mest nöjd över med ditt målskytte?

– Kanske att jag lyckas göra mål på en massa olika sätt. Det är inte bara att jag gör på styrningar eller returer, utan att jag utmanar på ett bra sätt och målen kommer från olika ställen, säger han.

Sverige har fyra raka segrar, leder gruppen och har dubbla matcher i helgen mot Slovakien (lördag) och Schweiz (söndag) innan gruppfinalen mot Ryssland på tisdag.

– Vi har tre tuffa matcher här på slutet, så vi kommer att få ligga i. Förhoppningsvis höjer vi tempot lite, slovakerna (fyra i gruppen) har spelat bra hittills så det blir ett roligt test.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet