Mikael Renberg om Juniorkronorna: ”Sverige har det klart bästa försvarsspelet” Foto: TT Nyhetsbyrån/Bildbyrån

Efter dramatiska segern: ”Chans på den ädlaste medaljen”

Uppdaterad
Publicerad
Det blev en riktig rysare i kampen om gruppspelssegern. Sverige hade en 4–0-ledning mot stjärnspäckade USA och tappade sedan allt i den tredje perioden. Adam Boqvist blev matchhjälte efter att gjort 5–4 i förlängning.
– De hade inte behövt hamna där men de vinner matchen ändå och det är en styrka i sig, säger SVT Sports expert Mikael Renberg.

Trots att USA inledde matchen bäst de första fem-tio minuter kom Sverige igen och glimrade till rejält i den andra perioden. När det återstod tio minuter kvar av den tredje perioden hade Sverige en fin ledning med 4–0.

Men det skulle bli rejält svettigt och matchen avgjordes först i förlängning efter att USA kvitterat till 4–4 med 24 sekunder kvar av den tredje perioden. Adam Boqvist satte 5–4 och segern var tillsist Sveriges.

– Jag tycker Sverige spelade fantastiskt bra, det var bara de sista tio minuterna som det blev lite stökigt och lite sämre. Innan dess kontrollerar de matchen fullständigt, säger SVT Sports expert Mikael Renberg.

”Varit helt perfekt”

Trots 4–0-tappet i slutminuterna anser Renberg att Juniorkronorna har turneringens bästa försvarsspel.

– De hade inte behövt hamna där, det kändes lite onödigt. Men vad jag sett så här långt så har Sverige det klart bästa försvarsspelet, det föll igenom lite grann de sista tio men för övrigt har det varit helt perfekt. Kan man fortsätta hålla i det så har de absolut chans på en medalj, den ädlaste medaljen, säger han.

Sveriges nästa match spelas på nyårsnatten där Kazakstan står för motståndet. Vid vinst, oavsett om det sker efter ordinarie matchtid eller förlängning, blir Sverige gruppsegrare.

– Sverige vinner. Även om de spelar en dålig match så ska de vinna,.

Vad skulle en gruppseger betyda för framtiden?

– Det ser ju ut som att Schweiz blir fyra i den andra gruppen så det är ett möjligt scenario men det är inte helt säkert utan det kan också bli Tjeckien. Men jag tycker inte att det svenska laget behöver fundera så mycket utan det är bara gå in och spela.

Vilket lag ser du som den bästa motståndaren för Sverige?

– Schweiz utan tvekan. Jag skulle inte vilja möta ett, visserligen ojämt tjeckiskt lag, men med riktiga spetsspelare utan då hoppas jag hellre att de får Schweiz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer