Renberg: ”Låt laget sköta sitt”

Uppdaterad
Publicerad

Klubbarna behöver ta ansvar och informera föräldrarna om hur man ska bete sig. Det menar SVT:s expert Mikael Renberg skulle stävja föräldrahets inom idrotten.

– Det finns alltid föräldrar som inte klarar av det, det blir för viktigt, säger Renberg i ”Hockeykväll”.

SVT:s enkät om föräldrahets inom idrotten visar att nästan hälften av de tillfrågade ungdomstränarna upplever att föräldrar som pressar sina barn är ett stort problem.

Av de 770 svarande har var sjätte funderat på att sluta som tränare, på grund av föräldrar som beter sig dåligt.

Hockeykväll

– Att utbilda föräldrarna och säga att ”det här är det som gäller i vår klubb” är otroligt viktigt inför säsong. Det finns alltid föräldrar som inte klarar av det, det blir för viktigt. Regler för klubbarna tror jag mycket på, säger SVT:s ishockeyexpert Mikael Renberg i ”Hockeykväll”.

”Låt laget sköta sitt”

Renberg blir själv upprörd över pressen som läggs på domarna.

– Hur smart är man om man buar på en domare som är tre år äldre än de som spelar? Det tycker jag är fruktansvärt, säger han.

– Vi buar inte heller på motståndaren, vi hejar på vårt lag. Det är basic saker, vi bryr oss inte vad tränaren ger för instruktioner, vi låter laget sköta sitt. Vi är bara vid sidan och supportar.

Andersson håller med

Expertkollegan Jonas Andersson håller med.

– Jag tycker att det är nolltolerans mot domaren och motspelarna. Sedan tycker jag inte att man ska ta kontakt med tränaren om speltid för ditt barn, den kommunikationen ska bara vara envägs från tränaren till föräldrarna, säger han.

– Där har det skett en förändring den senaste generationen i att föräldrarna börjat se det som en frihet att gå och prata med tränaren på ett sätt vi inte såg förut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hockeykväll

Mer i ämnet