Robin Lehner, längst till höger, inför matchen mot Dallas. Foto: TT

Robin Lehner: Dags att arbeta mot orättvisor

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske målvakten Robin Lehner vaktade buren när hans Vegas besegrade Dallas med 5–3 i NHL-ishockeyn.

Före matchen knäböjde han på isen till stöd för förändringar i det amerikanska samhället.

– Alla borde få samma chanser, alla borde behandlas lika. Av vad jag har sett och hur saker och ting är så blir jag äcklad, säger han.

Robin Lehner stod för 24 räddningar i Vegasmålet när laget debuterade i NHL-bubblan i Edmonton. Men ingen av räddningarna skapade lika mycket uppmärksamhet som Lehner och ytterligare tre spelare fick när de inför matchen till stöd för kampen mot rasism och sociala orättvisor knäböjde under såväl den amerikanska som den kanadensiska nationalsången.

– Alla pratar om samtal, utbildning och att lyssna, men det är dags att vi börjar agera och inte bara låter det här vara en kort nyhet och sedan glömma allt för att bara se det återkomma, säger Lehner.

Dags att agera

De fyra spelarna – Lehner och Ryan Reaves i Vegas samt Tyler Seguin och Jason Dickinson i Dallas – sällade sig därmed till Minnesotas Matt Dumba, som i helgen knäböjde under nationalsångerna och höll ett passionerat tal.

– I slutändan älskar jag USA, men det finns en massa saker som måste rättas till, säger Lehner.

– Det handlar bara om viljan att göra något. Det är dags för vita att ge sig in i kampen med våra bröder och systrar och sluta att bara prata om det, och faktiskt göra något.

Kutjerov Tampa Bays hjälte

I själva matchen prickade Vegas in fyra mål i slutperioden mot Dallas. Slutspurten gav seger med 5–3 i seedningskvalet. Sista målskytt blev William Karlsson, som med 21 sekunder kvar att spela punkterade matchen i öppen bur.

Tidigare under natten hade Tampa Bay inlett den västra konferensens seedningskval på bästa sätt. Och det mycket tack vare Nikita Kutjerov. Den ryske stjärnan blev stor matchhjälte mot Washington när han först gjorde matchens första mål och senare satte den avgörande straffen till 4–3.

Däremellan hade Tampa Bay gått upp i en tvåmålsledning innan Washington utjämnat tillställningen – det sista målet, av Jevgenij Kuznetsov, på pass från Nicklas Bäckström.

Bäckström missade straff

När straffläggningen sedan tog vid inledde Victor Hedman med att missa för Tampa Bay. När Kutjerov i tredje straffomgången placerat sin straff i mål var det upp till Nicklas Bäckström att hålla Washington kvar i matchen. Hans straff togs dock enkelt omhand av Andrej Vasilevskij i motståndarmålet.

Washington får försöka repa nytt mod mot Philadelphia natten till fredag, svensk tid. Frågan är om John Carlson finns med på isen då. Backen deltog inte mot Tampa Bay, och klubben har inte avslöjat varför.

– Allt jag kan säga är att han inte kunde vara med i kväll. Vi får utvärdera läget i morgon, säger tränaren Todd Reirden.

KLIPP: Mika Zibanejad om livet i Toronto: ”Blir en del tv-spel”  (1 augusti 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.