Robin Lehner, New York Islanders. Foto: TT

Robin Lehner kan få Vezina Trophy: ”En stor ära”

Uppdaterad
Publicerad

Målvakten Robin Lehner var nere på botten och ville ta sitt liv, men besegrade sina demoner och kom tillbaka starkare än någonsin.

Efter sin bästa säsong i karriären har han nu nominerats till Vezina Trophy, utmärkelsen till NHL:s bäste målvakt.

– Det här trodde jag verkligen inte för ett år sedan, säger han till New York Islanders hemsida.

Den 27-årige keepern från Göteborg har pratat öppet om sina problem. Under flera år missbrukade han alkohol och tabletter. Upprepade gånger var han nära att ta sitt liv.

”Tankarna på att avsluta allt... de var på riktigt och nära”, skrev han i ett känslosamt brev som publicerades av The Athletic i höstas.

Med hjälp av NHL och spelarfacket skrevs han in på ett behandlingshem. ”Avgiftningen var en av de värsta de sett”, berättade han. Han diagnostiserades som bipolär med ADHD och posttraumatiskt stressyndrom.

Sommaren 2018 skrev han ett ettårskontrakt med New York Islanders – och resten är som en saga.

”Det är en stor ära”

Efter att ha gjort sin bästa säsong i karriären står han nu som en av tre finalister till Vezina Trophy. Han slåss om utmärkelsen med Dallas Ben Bishop och Tampa Bays Andrej Vasilevskij.

– Det är en stor ära. Det är mycket hårt arbete som ligger bakom det här och många som förtjänar beröm, till att börja med mina lagkamrater och organisationen i New York Islanders, säger han till klubbens hemsida.

Lehner noterades för 25 segrar, varav sex hålla nollor, på 46 matcher den här säsongen. Runt årsskiftet vann han åtta raka matcher för sitt Islanders. Tillsammans med målvaktskollegan Thomas Greiss vann han William M. Jennings Trophy, priset som ges till den målvakt/de målvakter som släppt in minst mål i grundserien.

Vinnaren av Vezina Trophy presenteras på prisceremonin i Las Vegas den 19 juni.

Bara två svenskar har tidigare belönats med utmärkelsen: Henrik Lundqvist säsongen 2011/2012 och Pelle Lindbergh 1984/1985.

Vinner hellre Stanley Cup

Sedan tidigare har Robin Lehner nominerats till Masterson Trophy som ges till den spelare som bäst exemplifierar ihärdighet, god idrottsanda och hängivenhet till ishockeyn.

Hans New York Islanders är vidare till kvartsfinal i Stanley Cup-slutspelet efter att ha svept stjärnlaget Pittsburgh Penguins med 4–0 i matcher i åttondelsfinalen.

Och han vinner hellre Stanley Cup med laget än Vezina Trophy individuellt.

– Det vore bättre om vi vann Stanley Cup. Det är trevligt att uppmärksammas på det här viset, men jag ser det mest som en bra plattform för mig att fortsätta sprida ordet kring många av de här frågorna som jag vill belysa, säger Lehner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.