Jämnt när Växjö vann första finalmatchen

Växjö vann SM-finalmatch 1 när man tog emot Rögle på hemmaplan.

Matchvinnare blev Pontus Holmberg efter ett vackert förarbete.

– Vi är nöjda. Det är en förlust men vi kniper nästa match, säger Rögles Mattias Sjögren till SVT Sport.

Skånelaget var det lag som öppnade matchen bäst och kom ut i ett rasande tempo och Växjö hade till en början svårt att hänga med. Men SHL-vinnarna kunde succesesivt jobba sig in i perioden.

Båda lagen höll ett högt tempo perioden igenom och inte ens ett lång spelavbrott på grund av en söndertacklat plexiglas stoppade det.

Rögle styrde spelet och därför kom matchens första mål som en kalldusch för skåningarna. Richard Gynge krigade in 1-0 efter att Christoffer Rifalk i Röglemålet släppt en retur.

Omvända roller i andra perioden

Växjö var det bättre laget i andra perioden. Redan efter två minuter hade laget chansen att utöka ledningen till 2-0 när Brendan Gaunce fick ett friläge men Rifalk kunde rädda.

Smålänningarna sköt mest och skapade även de farligaste chanserna. Rögle stack stundtals upp men hade svårt att komma in framför mål och fick i stället ta många avslut utanför slottet.

Men precis som i första perioden var det laget som var tillbakatryckt som gjorde mål.

Något turligt kunde Moritz Seider styra in en kvittering med en minut kvar, efter skott av backkollegan Éric Gélinas.

Det var också startskottet på en intensiv press från Rögle den sista minuten, vilket sånär resulterade i ett ledningsmål.

Vackert mål avgjorde

Växjö inledde även tredje perioden bäst och hade bland annat en ribbträff efter att Andrew Calof kommit fri mot Rifalk.

Rögle hade återigen svårt att komma till några farliga avslut samtidigt som Växjö kom allt närmre ett ledningsmål.

Och efter ett vackert förarbete från egen zon kunde Pontus Holmberg lyfta in en snygg backhand som överraskande målvakten.

– Bra första match och skönt med en seger, säger Pontus Holmberg till Cmore efter matchen.

Rögle tog ut målvakten i jakt på en kvittering men det var förgäves.

Växjö vann därmed matchen med 2-1 och leder nu finalserien med 1-0 i matcher.

– Det är en jämn match, med mer ställningskrig i mittzon än tidigare matcher. Det är ett spel vi kan gör betydligt bättre inför nästa match. Sen är vi ineffektiva, vi kommer igenom ett par gånger men vi måste vara lite mer alerta. Gå lite mer på instinkt, säger Mattias Sjögren till SVT Sport.

KLIPP: Experten: ”De vinner SM-guld”