Maria Rooth var SVT:s expert vid dam-VM i fjol. Nu ser hon en ljusning för svensk damhockey efter U18-bronset. Foto: Bildbyrån

Rooth stöttar nytt #metoo-upprop

Uppdaterad
Publicerad

Metoo-rörelsen tar nu på riktigt plats även inom idrotten. Efter artisternas, skådespelarnas, juristernas och journalisternas olika upprop kommer snart uppropet #timeout med massor av idrottskvinnor som berättar sina historier om olika former av sexuella trakasserier. En av dem som skrivit under uppropet är forna OS-hjälten Maria Rooth.

– Det stora med detta är att folk äntligen börjar prata, säger hon till SVT Sport.

Maria Rooth, som av många anses vara Sveriges bästa kvinnliga hockeyspelare genom tiderna, är noga med att hon själv inte har blivit utsatt på det sätt som många andra idrottskvinnor nu kommer vittna om i det nya uppropet. Men det var inga tveksamheter om att skriva under.

– För mig är det självklart att stötta det här uppropet. Någonstans förstår man att den här kampanjen luckrat upp mycket i samhället och inom idrotten. Det är en självklarhet att stötta de kvinnor som varit utsatta, säger Rooth.

Uppropet har skrivits under av många kvinnor verksamma inom idrotten och kommer att publiceras inom kort. Maria Rooth har levt sitt liv inom hockeyn och har sett flera andra hockeykvinnor skriva under, men även kvinnor från andra idrotter.

– Jag tror att alla har erfarenhet av att känna sig liten, som att man inte tillhör eller får plats eller att bli tillintetgjord just för att man är tjej. Det finns överallt, det har blivit så mycket en vardag att man till slut inte funderar på det. Det stora med detta är att folk äntligen börjar prata, inte bara att kvinnor berättar vad de varit med om utan även att männen pratar. För att få till en förändring, få bättre strukturer där vi alla kan trivas, säger Rooth till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.