Foto: Bildbyrån

Rooth: Otroligt att en spelare lägger av på grund av det här

Uppdaterad
Publicerad

Förre landslagsstjärnan och numera hockeyexperten Maria Rooth är kritisk till hur förbundet agerat när man inte löst konflikten, som nu gör att enligt Rooth, Sveriges bäste hockeyback, väljer att lägga av.
– Om man som förbund vill att de bästa ska spela så tycker jag att man skulle kunna haft en dialog för att hjälpa både Boork och Emma att lösa sina konflikter på ett tidigare stadie, säger Rooth till SVT Sport.

Maria Rooth, som tagit såväl OS-silver som OS-brons med Damkronorna, känner sig smått bedrövad när hon får höra att Emma Eliasson, 27, väljer att lägga av med karriären på grund av att dörren till landslaget är stängd efter en konflikt med förbundskaptenen.

– Det är ju egentligen helt otroligt att en spelare ska lägga av...Det är verkligen otrolig tråkigt. Hon hade ju absolut varit en spelare att bygga på under många år framöver. Hon är fortfarande ung, säger Rooth till SVT Sport.

Att ändå Eliasson tagit det här beslutet efter att ha fått stå utanför landslaget i ett år och inte heller se en öppning framöver, har Rooth stor förståelse för.

– Det är ju i landslaget man vill spela i och prestera i och skulle den dörren vara, som den nu varit, stängd då förstår jag att man tappar motivation och den extra hungern att träna extra. Då kanske man satsar på ett annat typ av liv som inte är så krävande som det varit för henne antagligen. Det är förståeligt i mina ögon att man då säger tack och hej.

Kritisk till förbundets hantering

Men vad anser du om att det kan få gå så här långt. Att konflikten mellan spelarna och förbundskaptenen leder till det här?

– Det är otroligt tråkigt att man inte kan lösa sådana konflikter. Det är ju tjejer som under många år lagt ner enormt med tid och kraft på landslaget. Vi vet ju inte till hundra procent vad konflikten är, men det är klart att det är ett stort misslyckande från förbundet, förbundskaptenen och jag vet inte vilken del Emma haft i det, att man inte kunnat lösa det.

Borde förbundet gjort mer?

– Om man som förbund vill att de bästa ska spela så tycker jag att man skulle kunna haft en dialog för att hjälpa både Boork och Emma att lösa sina konflikter på ett tidigare stadie, så det inte ska behöva gå så här långt att man slutar. 

– Har förbundet ambitionen att de bästa spelarna i landet ska spela för sitt landslag så tänker jag att de borde haft mer att säga till om i det här, menar Rooth.

Ska förbundet försöka att göra något nu?

– Det beror på hur mycket man vill att hon ska spela. Jag tycker att Emma är den absolut bästa backen vi har och vill man ha henne kvar så bör det absolut bli operation övertalning men Emma är en så stark karaktär och individ så jag tror säkert att hon gjort sitt val och står vid det. Jag skulle tro att det gått för långt, att hon hunnit fundera och klura på det här och tagit ett beslut till hennes bästa.

Hade det här kunnat hända inom herrhockeyn?

– Hade det handlat om herrar tror jag att det hade sett annorlunda ut.  Då tror jag att man hade tänkt både en och två gånger. Hur ska vi lösa det här? Herregud vad är det som händer? Folk slutar och de bästa får inte spela, då tror jag att folk hade funderat både en och två gånger, hur man sköter landslaget, och kontakten med spelarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.