André Pops, Marie Lehmann och Dusan Umicevic. Foto: SVT

Rutinerad trio leder hockey-VM i SVT

Publicerad

I maj är det dags – ishockey-VM för herrar återvänder till SVT efter 32 års frånvaro.
– Det känns verkligen häftigt och ansvarsfullt, säger André Pops som kommer att vara programledare i VM-studion i Stockholm.

Ishockey-VM för herrar avgörs avgörs 10-26 maj i Slovakien. Programledare i studion i Stockholm är André Pops och i studion på plats finns Marie Lehmann och Dusan Umicevic.

Totalt kommer SVT att sända 124  timmar ishockey.

– Tre Kronor är Sveriges populäraste landslag och har en lång och kär relation med dom svenska tv-tittarna. Vi ser med stor tillförsikt fram emot att sända årets hockeyhöjdpunkt i maj, säger Åsa Edlund Jönsson, sportchef på SVT.

”Känns högtidligt”

Marie Lehmann, som bevakat ishockey för SVT:s räkning sedan 2006, längtar redan.

– Att herrarnas VM nu är tillbaka i SVT för första gången på 30 år känns otroligt roligt och för mig nästan högtidligt. Det blir mitt 13:е VM på plats och den här gången är det vi som sänder. Det är faktiskt lite av en dröm som går i uppfyllelse. Det är inte heller vilket VM som helst – Tre Kronor åker ner till Bratislava som dubbla världsmästare, säger hon.

– Vi kommer att göra allt för att förmedla den bästa, bredaste, mest engagerade och närmaste tv-upplevelsen till alla dem som gärna hade följt matcherna på plats, men som istället ser dem tillsammans med oss för första gången sen 1980-talet, fortsätter Marie Lehmann.

”Ska ta med passionen”

En som såg hockey-VM i SVT när det begav sig sist var den då 14-årige, blivande SVT-profilen André Pops.

– Jag minns de avgörande matcherna som igår. Arne och ”Ankan” som kommenterade, och ”fjortisen” André som hoppade runt hemma i vardagsrummet och svor åt hur Dominik Hasek medvetet flyttade målburen, jublade åt Sandströms klassiska 2-2 mål mot Sovjet och sedan hade svårt att fatta den avslutande överkörningen av Kanada med 9-0, berättar han.

– Det känns verkligen häftigt och ansvarsfullt att nu få vara med och skapa tv-sändningar från ett mästerskap som jag tror betyder lika mycket för svenska folket idag som det gjorde för mig 1987. Den där passionen ska vi ta med oss in i studion, säger André Pops.

SVT:s trupp

Visa

Programledare: André Pops, Marie Lehmann, Dusan Umicevic
Kommentatorer: Chris Härenstam, Peter Jonsson och Pelle Bäckman
Reportrar: Maria Wallberg, Jenny Modin, Stefan Åsberg och Dusan Umicevic
Experter presenteras senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer